×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
דין שבועה שלא אכל, סתם, או אם פירש, ובו כ״ג סעיפים
(א) שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל, סְתָם, אָסוּר בְּכָל שֶׁהוּא, אֲבָל אֵינוֹ חַיָּב אֶלָּא עַל כַּזַּיִת. וְאִם פֵּרֵשׁ: כָּל שֶׁהוּא, אוֹ שֶׁאוֹמֵר: שֶׁלֹּא אֶטְעֹם, חַיָּב בְּכָל שֶׁהוּא.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
(א) שבועה שלא אוכל סתם אסור בכל שהוא ואינו חייב אלא על כזית בפ״ג דשבועות (יט:) תנן שבועה שלא אוכל ואכל כל שהוא חייב דברי ר׳ עקיבא ורבנן פליגי עליה ואמרי דאינו חייב עד שיאכל כזית ופסקו הפוסקים הלכתא כוותייהו ומשמע דלא איפליגו אלא לענין חיוב קרבן ומלקות אבל לענין איסור כל שהוא נמי אסור כמו בכל האיסורים דקי״ל (יומא עג:) דחצי שיעור אסור מן התורה וכ״פ הרמב״ם בפ״ד מהלכות שבועות ופ״א מהלכות נדרים וכן דעת הר״ן ודחה דברי האומרים דבשבועה פחות מכזית איסורא נמי ליכא:
(ב) ומה שכתב ואם פי׳ כל שהוא או שלא אטעום חייב בכל שהוא מימרות דרבא שם (כב.). גרסי׳ בגמרא [שם] אמר רב פפא מחלוקת בשבועות אבל בקונמות ד״ה כל שהוא מ״ט קונמות כיון דלא מדכר שמא דאכילה כמפרש דמי וכ״פ הרמב״ם בפ״א מהלכות נדרים שאין לנדרים שיעור שכל הנודר מדבר ה״ז כמפרש כל שהוא אא״כ הזכיר אכילה דאז אינו לוקה עד שיהא בו כזית:
(א) נשבע סתם שלא יאכל בזמן מסוים או במקום מסוים האם מותר בפחות מכזית. הטוש״ע והב״י בסעיף א, הביאו דאסור, והב״י כתב דהר״ן דחה את הסוברים דמותר, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה רמא, כתב דאסור כדין חצי שיעור בנבילות וטריפות.
הנשבע שיעשה מעשה בחצות הלילה מותר לו לישן עראי לפני כן. הריטב״א בסוכה כו. ד״ה רבא, הביא דיש אוסרים לו לישן שינת עראי, וכתב הריטב״א דאינו אסור, והביא דכן דעת מורו (הרא״ה), וכן כתבו הרא״ה בסוכה כו. ד״ה רבא, והמאירי בסוכה כו: ד״ה לדעת, ומבואר מסתימת דבריהם דמותר אף בשינת קבע ובלבד שישתדל שיתעורר באותה שעה ואם לא יתעורר הרי הוא אנוס, ע״כ.
נשבע שלא יאכל ואכל דברים שאינם ראויים. הטור בסעיף ג, כתב שפטור אבל אסור, והעתיקו השו״ע, וזה חידוש גדול דבפשטות כיון דפטור מוכח דלא היה דעתו להישבע ע״ז וממילא ליכא לשבועה כלל, וא״כ הוי מותר דבנדרים ושבועות אין דרך חז״ל לאסור מדרבנן מידי דאינו כלול בלשון בני אדם, והא דנקטי׳ במשנה פטור ולא נקטי׳ מותר, היינו מפני דבחיוב ופטור קא עסיק בכוליה פירקין, וכן מוכח ממתני׳ דהתם בשבועות כב:, דתנינן בסיפא דנשבע שלא אוכל ואכל נבילות הוי פלוגתא דר״ש ורבנן, ובגמ׳ מוקמי׳ לה בנשבע בהדיא על שחוטות ונבילות, ופליגי אי חייל איסור שבועתו על איסור נבילות ע״י כולל, שכולל שחוטות בהדי נבילות, ומסקי׳ במתני׳ שם דבאומר קונם אשתי נהנית לי אם אכלתי היום, והוא אכל נבילות דאשתו אסורה עליו לכו״ע, וטעמא מפני דודאי דמיקרי אכילה, ואשמועינן בזה שאין טעמו של ר״ש משום דס״ל דאכילת נבילות לא שמה אכילה, אלא טעמו שאין איסור חל איסור, וכן משמע מפירוש רש״י, והשתא לדברי הטור מאי איריא דאשתו אסורה עליו הא אפי׳ היכא דנשבע לאכול דאמרינן דאין דברים שאינם ראויים בכלל, מ״מ אסור מדרבנן וא״כ אכתי אפשר דטעמו דר״ש משום דלא מיקרי אכילה והכא גבי איסורא שאני דודאי אסור מדרבנן, ואפי׳ אי נימא דאין כוונת התנא לאשמועינן בזה את טעמיה דר״ש, מ״מ לדברי הטור היה לתנא לאשמועינן טפי ולמימר שלוקה אם נהנה מאשתו ואמאי נקט אסורה, אלא ודאי מוכח דלא קפיד תנא בהכי דודאי כל איסורא הוא מדאורייתא וממילא לוקה וה״ה לפטורא דהוא פטור ומותר, ודברי הטוש״ע בזה צ״ע.
נשבע שלא יאכל דבר שהוא אסור מדרבנן חיילא שבועה. כן מבואר מדברי הרמב״ם שהביא הב״י בסעיף ד, ויש להעיר דכ״כ הריטב״א ביומא עג: ד״ה גמרא אלא, וכ״כ המאירי ביומא עג: ד״ה חצי.
נשבע שלא יאכל חצי שיעור. הב״י והשו״ע בסעיף ד, כתב על פי הרמב״ם דחיילא שבועה כי אינו מושבע מהר סיני על חצי שיעור, והש״ך בס״ק ו, הביא דהתוס׳ והרשב״א פליגי וס״ל דלא חיילא שבועה, ויש להעיר דכן נמי דעת בה״ג בהל׳ יוה״כ בעמוד קצ, דלא חיילא, ועל כן נתערער פסק השו״ע שפסק כהרמב״ם.
נשבע שלא יאכל ואכל דבר האסור מן התורה האם עבר על שבועת ביטוי. הב״י בסעיף ו בד״ה ומ״ש או, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה רמא, כתב דאינו עובר.
נשבע לקיים המצוה האם עובר על שבועת שוא. הרמב״ם בהל׳ שבועות ה,יא, כתב דהנשבע שלא יאכל נבילה אין כאן שבועת ביטוי ולא שבועת שוא, והכס״מ שם התקשה מה חידש בזה הרמב״ם דפשיטא דאין כאן שבועת שוא, ודחק הכס״מ דהרמב״ם כתב כן ללא צורך אלא משום דבעי למיתנא סיפא, ועוד תירץ דסד״א דסתם ישראל לא אוכלים נבילה ולהכי הוי שבועת שוא, ע״כ, אמנם קושיית הכס״מ לק״מ דחידוש גדול השמיענו בזה הרמב״ם דהוה אמינא דכיון דלא חיילא שבועה כיון דהוי שבועה על שבועה הרי יצאה שבועה לבטלה, ובשלמא בעלמא הנשבע שבועה על שבועה לא הוי לבטלה, משום דאמרינן בשבועות כז:, וכ״כ הרמב״ם ו,יז, דאם נשאל על הראשונה חיילא שניה, וא״כ יש לשבועה השניה נפק״מ, אבל בנשבע לקיים את המצוה הוי לבטלה דהא מושבע ועומד הוא מהר סיני, ואמרינן בשבועות כט:, דהוי שבועה על דעת רבים ואין לה הפרה, וא״כ שפיר הויא כשבועת שוא, ואדרבה דברי הרמב״ם שכתב דאין בזה שבועת שוא צריכים מקור וראיה, וראייתו מהא דאמרינן בנדרים ח., מנין שנשבעין לקיים את המצוות שנאמר נשבעתי ואקיימה, והריטב״א שם ה ד״ה אמר רב גידל, פירש דהוה אמינא דיש בזה שבועת שוא, וכן כתבו להדיא השאילתות בשאילתא כג, ובסוף שאילתא נג, ובה״ג בריש הל׳ נדרים בעמוד שצה, דפירשו דהא דפרכי׳ אהא דאמרינן שמותר לישבע לקיים המצוה, והא הוי מושבע מהר סיני, היינו דהו״ל מוציא שם ה׳ לבטלה, ולפי כל זה לק״מ קושיית הכס״מ הנ״ל.
נשבע לקיים את המצוה, האם חלה שבועתו. הר״ן בנדרים ח. ד״ה ומתרצינן אלא, ס״ל דבנשבע לקיים המצוה, אי עובר על שבועתו נהי דאין קרבן, מ״מ איכא מלקות דבל יחל, ור״ע איגר שם בגיליונו כתב דהרמב״ן פליג ע״ז וס״ל דלא חייל כלל, ע״כ, וכ״כ הריטב״א בנדרים ה ד״ה אמר רב גידל, דלא חייל כלל, ע״כ, ונפק״מ במחלוקת זו בכגון שנשבע לקיים מצוות עשה, דלמ״ד דחייל לגבי בל יחל, תו לא נימא באותה מצוה העוסק במצוה פטור מן המצוה, כיון דזה לא שייך במצוות לא תעשה ובל יחל הוא לא תעשה, ומיהו בפשטות יותר מחוורים דברי הר״ן דאי נימא דלא חייל כלום, א״כ מהו זה דאמרינן בנדרים שם, דדוד היה נשבע לקיים את המצוות שנאמר נשבעתי ואקיימה, ומיניה ילפי׳ דנשבעין על המצוות ושרי ליה לאיניש לזרוזי נפשיה, כדאיתא התם, הא כיון דלא חייל כלום מה טעם יש לשבועה זו, וצ״ע. אע״ג דהריטב״א הנ״ל ס״ל דלא חיילא שבועתו, מ״מ היינו נשבע לקיים מצוה דאורייתא, אבל גבי נשבע לקיים מצוה דרבנן, כתב הריטב״א ביומא עג: ד״ה גמרא אלא, דחיילא שבועה.
שבועה שאכלתי ואכל עפר. כתב הט״ז בסעיף ח ס״ק ו, וכן משמע בפרישה, דלא שייך אחשביה אלא אם אוכל מחמת השבועה, כגון בנשבע שיאכל ואכל עפר, דודאי לצאת ידי חובת שבועתו אכל, אבל אם אכל עפר ואח״כ נשבע שאכל לא חשיבא אכילתו אכילה כיון דלא אכלה מחמת השבועה, ע״כ, אמנם הרמב״ם כתב להדיא הפך זה, והביאו הש״ך בסעיף הקודם, דהנשבע שלא אכל ואכל דברים שאינם ראויים לאכילה חייב, שכבר הן חשובין אצלו שכבר אכלן, ע״כ, אלא ודאי טעמא דאחשביה הוא מחמת עצם זה שאכל דבר זה כדמוכח מדברי הרמב״ם הנזכר.
שבועה שלא אוכלנה ושייר פחות מכזית. הטוש״ע בסעיף י, כתבו שחייב, והב״י ציין רק למשמעות הגמ׳, והב״ח ציין גם לתוס׳, והש״ך כתב דבספר תורת חיים חולק ע״ז, ע״כ, אבל דברים אלו הם מפורשים בר״ן בשבועות לב ד״ה נשבע על ככר, בשם הרמב״ן וכתב הר״ן שם הוכחה לזה מהירושלמי, וכבר ציין לזה הגר״א בביאורו.
שבועה שלא אוכלנה אסור בכל שהוא. כ״כ הטוש״ע בסעיף י, והקשה הש״ך למה אסור, דלא שייך בכה״ג חצי שיעור כיון דהוי כמפרש שבועה שלא אוכל כזית דודאי לא נאסר בח״ש, ע״כ, וחיזק הש״ך דבריו מדקדוק דברי הר״ן, ואין דבריו מחוורין דהא הר״ן בשבועות כד ד״ה אבל הרמב״ם, כתב דח״ש אסור אף בשבועות דכיון דטעמא משום דחזי לאיצטרופי א״כ אף אם אין בכלל דבריו אלא שיעור שלם מ״מ יאסר בח״ש משום דחזי לאיצטרופי, ע״כ, וא״כ הדבר ברור דה״ה במפרש להדיא בשבועתו בכזית, שיאסר בח״ש דכיון דכזית הוי איסור ממילא גם חצי זית נאסר דחזי לאיצטרופי, ולא קשיא מידי תמיהת הש״ך.
שבועה שלא אוכל תשע אלו ושבועה שלא אוכל עשר. כתבו הטוש״ע בסעיף יב, דבכה״ג חלה שבועה שניה, וכתב הב״י דטעמא כיון דהיא מוספת לחייב כל עשר דעלמא, וכ״כ הרא״ש בשבועות ג,יט, ומשמע לפי זה דאם אמר שלא אוכל תשע אלו ואח״כ נשבע על עשר אלו, דהיינו על הט׳ הראשונות ועוד אחד אחר, דבכה״ג פטור, אבל מדברי הר״ן בשבועות לא ד״ה וכ״ת, מוכח דאף בכה״ג חייב, כיון דמוסיף עליו איסור באכילת כזית מהככר העשירי.
הנשבע שלא יכנס אצל פלוני מותר לו ליכנס אליו לאחר מותו. כ״כ הרמב״ן בתשובה שהובאה בתשובות הגאונים שערי תשובה סי׳ ר.
נשבע על דבר ונשבע לעבור על שבועתו ונשאל על הראשונה מה דין השבועה השניה. הב״י והשו״ע בסעיף יח, הביא מהרשב״א דיש להסתפק אם היא חלה וכן אם נפטר מעונש שבועת שוא או לא, ויש להעיר דבתשובת הרמב״ם בסי׳ יג, כתב להדיא שחלה השבועה אם נשאל על הראשונה, ולגבי אם לוקה עליה כדין שבועת שוא, מדבריו שם מבואר דאם אינו נשאל על הראשונה לוקה על השניה, ולגבי אם נשאל על הראשונה משמע קצת מדבריו דאפ״ה לוקה אבל אין הכרע גמור מלשונו שם, ומ״מ לענין הלכה כדאי הוא הרמב״ם לפשוט את ספיקו של הרשב״א, ועוד דהש״ך הביא דמשמע מדברי כמה ראשונים דחיילא, והכי נקטינן דחיילא.
שבועה על שבועה. הטוש״ע בסעיף כא, כתבו דבנשבע שבועה על שבועה, אי נשאל אקמייתא חיילא השבועה השניה, ע״כ, ומצאתי בריטב״א בנדרים ו ד״ה שנאמר, דס״ל דהנשבע שבועה על שבועה חייב לישאל על השבועה הראשונה, ואי אינו רוצה לישאל לוקה על השבועה השניה מדין שבועת שוא, ע״כ, וזה חידוש גדול, חדא דמלשון הרמב״ם והטוש״ע לא משמע הכי, מדלא כתבו שצריך לישאל, ועוד דבפשטות היה נראה דכיון דיש נפק״מ בשבועה השניה למקרה שירצה לישאל על הראשונה, ממילא בשעה שנשבע את השבועה השניה לא יצאה שבועתו לבטלה, היות שיש לה נפקא מינה.
(א) אסור אפי׳ בכל שהו דקי״ל חצי שיעור דאורייתא:
(ב) ואינו חייב אלא על הכזית ר״ל קרבן או מלקות:
(א) שבועה שלא אוכל סתם אסור אפי׳ בכל שהוא כו׳ משנה ריש פ״ג דשבועות וכרבנן דר״ע דאמרי לא מצינו באוכל כ״ש שהוא חייב שזה חייב ומשמע אבל איסורא איכא שהרי מצינו באוכל כל שהוא באיסור הבא מאליו שהוא איסור ד״ת דקי״ל כרבי יוחנן דחצי שיעור אסור מן התורה וכן פסק הרמב״ם בפ״ד דה׳ שבועות וכן נראה מדברי הרא״ש במ״ש אהנך בעיות דשלא אוכל עפר ושלא אוכל חרצן וכן העלה הר״ן ודחה דברי האומרים דפחות מכזית אפי׳ איסורא ליכא:
(ב) ואם פירש כל שהוא או שאומר לא אטעום כו׳ כלומר דלא תימא אטעום נמי לשון אכילה הוא כדאמרי אינשי נטעום מידי ובעינן כזית קמ״ל דאפ״ה חייב בכל שהוא והוא מימרא דרבא לשם:
(א) משנה שבועות דף י״ט ע״ב וכרבנן דפליגי ארבי עקיבא ולא אפליגו אלא לענין חיוב קרבן אבל לענין איסור כל שהוא כ״ע מודו דקי״ל חצי שיעור אסור מן התורה
(ב) מימרא דרבא שם דף כ״ג ע״א לד״ה משום דמפרש נמי כבריה דמי
(ג) גם זו שם
(א) אסור אפילו בכל שהוא – דקיי״ל חצי שיעור אסור מן התורה רק קרבן או מלקות אינן אלא בכזית.
(א) אסור בכל שהוא – דחצי שיעור אסור מן התורה.
(ב) אבל אינו חייב – קרבן או מלקות.
(א) חייב – קרבן או מלקות:
(א) שבועה כו׳ – רמב״ם ור״נ [וכ״כ הרא״ש שם סס״ה] וכמו בכל איסורין דאסור מן התורה לר״י ביומא ע״ד א׳ ואף שכאן איסור הבא ע״י עצמו וי״ל דלא נתכוין לפחות מכן וכמ״ש מחלוקת בסתם אבל במפרש כו׳ מ״מ כיון שביומא שם אמרינן משום דחזי לאצטרופי הה״נ דלא כמ״ש הר״נ בחידושיו:
(ב) אבל כו׳ – כרבנן:
(א) (סימן רל״ח סעיף א׳) שבועה שלא אוכל. אמר שלא אוכל תאנים וענבים לר׳ יונתן דמשמע כל א׳ בפני עצמו עד שיפרוט הכתוב יחדיו אסור בתאנים לחודיה ובענבים לחודיה ולר׳ יאשיה אינו אסור אלא בשניהם יחד ריטב״א בשבועות (דף כ״ח ע״א) ועיין לעיל (סי׳ רט״ז ס״ז בהג״ה):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(ב) נִשְׁבַּע שֶׁלֹּא לֶאֱכֹל, אָסוּר אַף לִשְׁתּוֹת, דִּשְׁתִיָּה בִּכְלַל אֲכִילָה. אֲבָל אִם נִשְׁבַּע שֶׁלֹּא לִשְׁתּוֹת, מֻתָּר לֶאֱכֹל.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
(ג) נשבע שלא לאכול אסור גם לשתות מימרא דשמואל (שם:) ומשמע בגמרא דמילקא נמי לקי עליה וכ״נ מדברי הרמב״ם בפ״ד מהלכות שבועות:
(ד) ומה שכתב נשבע שלא לשתות מותר לאכול וכו׳ פשוט שם בגמרא. כתב הרמב״ם בפ״ד מהלכות שבועות נ״ל שאינו חייב עד שישתה רביעית כשאר האיסורין:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) נשבע שלא לאכול אסור גם לשתות מימרא דשמואל לשם ואע״ג דמילקא נמי לקי כדמוכח בגמ׳ מ״מ איידי דנקט באידך בבא נשבע שלא לשתות מותר לאכול נקט נמי ברישא אסור:
(ד) מימרא דשמואל שם ע״ב
(ה) שם בגמרא דף כ״ג ע״ב
(ג) אסור אף לשתות – וחייב קרבן ומלקות על השתייה.
(ד) מותר לאכול – ואפילו איסורא ליכא.
(ב) לשתות – וחייב קרבן ומלקות על השתיה:
(ב) (שם סעיף ב׳) אסור אף לשתות. וכ׳ הרמב״ם דיראה לו דשיעורו ברביעית וע׳ בבית הלל:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(ג) שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל אוֹ שֶׁלֹּא אֶשְׁתֶּה, וְאָכַל אוֹ שָׁתָה מַאֲכָלִים אוֹ מַשְׁקִים רָעִים שֶׁאֵינָם רְאוּיִים לַאֲכִילָה וְלִשְׁתִיָּה, פָּטוּר אֲבָל אָסוּר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
(ה) שבועה שלא אוכל או שלא אשתה ואכל או שתה מאכלים או משקים רעים שאינם ראויים לאכילה ושתייה פטור אבל אסור משנה שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) שבועה שלא אוכל או שלא אשתה ואכל או שתה מאכלים רעים וכו׳ משנה שם: שבועה שלא אוכל ואכל אוכלים שאינם ראויים פטור שבועה שלא אוכל ואכל נבילות וטריפות חייב ובגמרא פריך מה שנא רישא דפטור ומה שנא סיפא דחייב כלומר דקס״ד נבילה וטריפה נמי אוכלין שאינן ראויין הן ואוקמוה רישא בסתם שלא אוכל וסיפא במפרש שלא אוכל נבילות ופרכינן מפרש מושבע ועומד מהר סיני הוא א״ר יוחנן בכולל דברים המותרים עם דברים האסורים שאומר שלא אוכל נבילות ושחוטות דמגו דחייל על דברים המותרים חייל נמי על דברים האיסורים ודייקינן בשלמא לאו משכחת לה אלא הן היכי משכחת לה כלומר שאם נשבע בכולל לאכול נבילות ושחוטות לא חיילא שבועה אנבילות לבטל שבועת הר סיני ומהדרינן אלא כדרבא דאמר רבא שבועה שלא אוכל ואכל עפר פטור פירוש אלא סיפא ורישא בדאמר שלא אוכל סתם ואכל אוכלין שאינן ראויין דרישא היינו עפר דלאו בר אכילה הוא כלל אבל נבילות וטריפות אוכלין ראויין הן אלא אריה הוא דרביע עלייהו ומשכחת לה בלאו והן באוכל ולא אוכל סתם שכולל נבילות ושחיטות וחיילא אתרווייהו וסובר רבינו דאף למסקנא במפרש לא אוכל נבילות ושחוטות חיילא בכולל ואתיא במכ״ש מלא אוכל סתם ואיתא בהן באוכל סתם. ומאי דקא מהדרינן מפירוקא קמא וקאמר אלא כדרבא אינו אלא כדי לאוקומא רישא וסיפא תרוייהו בחד טעמא בסתם ומשום הכי פסק בלא אוכל סתם ואכל מאכלים רעים דפטור כפירוקא בתרא ופסק ג״כ בלא אוכל נבילות וטריפות דאינה שבועה כדפרכינן מושבע ועומד מהר סיני הוא ופסק בשבועה שלא אוכל נבילה ושחוטה דחלה השבועה גם על הנבילה בכולל כפירוקא קמא וכתב ג״כ או אפילו אמר שלא אוכל סתם דחלה גם על הנבילה כפירוקא בתרא וכן נראה מבואר מדברי הרא״ש ע״ש והוא על פי גירסת רש״י מ״ש או אפילו אמר שלא אוכל סתם טעמו דכיון דלפירוקא קמא הוה ס״ל דדוקא במפרש לא אוכל נבילה ושחוטה הוא דחיילא אבל בסתם לא חיילא ופירוקא בתרא מוסיף דאף בסתם חיילא לכך אמר או אפי׳ כו׳. אך קשה דהו״ל לרבינו לכתוב נמי חלוקה זו דאוכל סתם חיילא נמי בכולל ואם אכל נבילות פטור ויצא ידי שבועתו לפי שיטה זו וכדאיתא בתוספתא להדיא וכמ״ש התוס׳ בדבור אלא כדרבא ואפשר שקיצר בזה מפני שנלמד במכ״ש מדין אכילת עפר שכתב אח״כ דכיון דאפילו התם יצא ידי שבועתו אע״ג דבלא אוכל סתם ואכל עפר פטור א״כ מכ״ש גבי נבילה דאפילו בלא אוכל סתם ואכל נבילה חייב דהוי בכלל אכילה סתם כל שכן דבאוכל סתם ואכל נבילה דיצא ידי שבועה דהא הוה בכלל אכילה סתם ואחשבה נמי אכילה נ״ל. ודע שהרמב״ם חולק אשיטה זו וס״ל דבלא אוכל סתם לא חלה השבועה אנבילה ולא דמי לאוכל סתם דשאני התם דאחשבה אכילה ודין נבילה כדין עפר ופסק כן ע״פ גירסתו בגמ׳ והיא גירסת הר״ן עיין עליו שפי׳ הסוגיא לפי שיטתו. כתב הרמב״ם בפ״ה מה״ש שבועה שלא אוכל כל שהוא מנבלות וטרפות ואכל פחות מכזית חייב בשבועה שהרי אינו מושבע על חצי שעור מהר סיני וכן אם אמר שבועה שאוכל פחות מכזית נבילה וטריפה חייב בשבועה ע״כ ורבינו לא כתב חילוק זה נראה שנמשך לפי שיטת התוספות בפ״ג דשבועות (סוף דף כ״ג) שכתבו בדבור דמוקי לה כדברי הכל דאף ע״ג דבחצי שיעור הוה חיילא בלא אוכל אפי׳ לר״י דאמר חצי שיעור אסור מן התורה דכיון דליכא אפי׳ עשה לאו מושבע ועומד הוא מ״מ בהן לא חיילא שבועה כיון שאסור הוא מן התורה וכיון שכן אף בלאו ליתא הלכך לא חיילא כלל ומש״ה סובר רבינו דאפי׳ במפרש כ״ש לא חיילא לא בלאו ולא בהן למאי דקי״ל כרבי יוחנן דחצי שיעור אסור מן התורה ולכך כתב בסתם דאינה שבועה ודלא כהרמב״ם נ״ל. מיהו בש״ע פסק בסתם כדברי הרמב״ם וגם הרב בעל ההגהות לא כתב כנגדו דבר:
(ו) משנה שם דף כ״ב ע״ב
(ג) (ליקוט) או שלא אשתה – שם כ״ג א׳ דלמא כו׳ ומ״מ או שתה קאי גם ארישא כשמואל וכמ״ש בס״ב: אבל אסור. דל״ק מותר (ע״כ):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(ד) אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל נְבֵלוֹת וּטְרֵפוֹת, וְאָכַל, אֵינוֹ חַיָּב מִשּׁוּם שְׁבוּעָה, שֶׁהֲרֵי מֻשְׁבָּע וְעוֹמֵד מֵהַר סִינַי הוּא. וְאִם אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל כָּל שֶׁהוּא מִנְּבֵלוֹת וּטְרֵפוֹת, וְאָכַל פָּחוֹת מִכַּזַּיִת, חַיָּב עַל הַשְּׁבוּעָה, שֶׁהֲרֵי אֵינוֹ מֻשְׁבָּע מֵהַר סִינַי עַל חֲצִי שִׁעוּר. וְכֵן אִם אָמַר שְׁבוּעָה שֶׁאֹכַל פָּחוֹת מִכַּזַּיִת נְבֵלָה וּטְרֵפָה, חַיָּב עַל הַשְּׁבוּעָה (רַמְבַּ״ם פ״ה מה״ש דִּין ח׳).
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(ו) שלא אוכל נבילות וטריפות אינו שבועה פשוט שם והטעם משום דהוי נשבע לקיים את המצוה דפטור משבועתו זאת מפני שמושבע ועומד מהר סיני הוא:
וכתב הרמב״ם בפ״ה מהלכות שבועות שבועה שלא אוכל כל שהוא מנבילות וטריפות ואכל פחות מכזית חייב בשבועה שהרי אינו מושבע על חצי שיעור מהר סיני וכן אם אמר שבועה שאוכל פחות מכזית נבילה וטריפה חייב בשבועה:
וכתב עוד נשבע שיאכל נבילה וטריפה וכיוצא בהן מאיסורי תורה ה״ז לוקה משום שבועת שוא בין אכל בין לא אכל ופשוט הוא:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) שלא אוכל נבילות וטריפות כו׳ דמושבע ועומד הוא כתב הרמב״ם בפ״ה מהלכות שבועה שבועה שלא אוכל כ״ש מנבילות וטריפות ואכל פחות מכזית חייב בשבועה (ר״ל שבועת ביטוי) שהרי אינו מושבע על חצי שיעור מהר סיני וכתב התם הכסף משנה אף על גב דקי״ל כר״י דאמר חצי שיעור מדאורייתא צ״ל שאף על פי שהוא אסור מן התורה אינו מושבע עליו וכתב עוד הרמב״ם שבועה שאוכל פחות מכזית נבילה וטריפה חייב בשבועה ור״ל שבועת ביטוי אם לא אוכל וכן משמע שם מכסף משנה שכתב ז״ל דחצי שיעור אינו מושבע עליו מהר סיני וכיון שכן כשנשבע שיאכלנו שפיר חיילא שבועה עליה עכ״ל דדוקא אם נשבע סתם שיאכל נבילה וטריפה ולא פרט פחות מכזית חייב משום ש״ש וחילוק זה מוכרח בדברי הרמב״ם בב׳ דינים האלו שכתבתי כתב סתם חייב בשבועה וכשנשבע שיאכל נבילה וטריפה ולא פרט פחות מכזית כתב שלקה משום ש״ש:
(ג) שלא אוכל נבילות וטריפות כו׳ משום דהוי נשבע לקיים המצוה דפטור משבועתו זאת מפני שמושבע ועומד הוא מהר סיני ב״י ואינו לוקה ג״כ משבועת שוא בין אוכל ובין לא אוכל אם לא שנשבע לבטל המצוה דבזה כתב הרמב״ם דלוקה משום ש״ש ועיין בדרישה:
(ז) שם בגמרא דף כ״ג ע״ב
(ח) לשון רמב״ם בפ״ה מה״ש דין ז׳ כאוקימתא דריש לקיש שם
(ב) שהרי אינו מושבע כו׳ – אע״ג דאסור מ״מ אין מושבע עליו הכי ס״ל לרמב״ם.
(ה) אינו חייב – נראה דנ״מ אף האידנא לענין חולה שמותר להאכילו נבלה שא״צ להתיר שבועתו מיהו היינו בנשבע כשהוא בריא שהיה אז אסור בנבלות וטריפות אבל נשבע כשהוא חולה כיון שאז מותר לו לאכול אם כך חלה השבועה ויש להתיר לו מיהו י״ל דאף בכה״ג לא חיילה השבועה כיון דמותר לו לאכול משום פקוח נפש אם כן השבועה נמי לא חלה דנשבע ועומד מהר סיני על המצוה דפקוח נפש והוא נשבע לבטל מצוה זו ונראה דיש להחמיר ולהתיר לו.
(ו) וכן אם אמר שבועה שאוכל פחות מכזית כו׳ – ודעת הרשב״א בתשו׳ סי׳ תרי״ו דאין השבועה חלה על חצי שיעור דאורייתא וכן כתבו התוס׳ בשבועות סוף דף כ״ג דכיון דחצי שיעור אסור מן התורה מושבע ועומד מהר סיני הוא ואינו חייב בשבועה מיהו ברישא הנשבע שלא לאכול כל שהוא מנבילה וטרפה נראה גם מדברי התוס׳ שם דחייב על השבועה (עב״ח) ונראה דיש להתיר השבועה ולא יעבור וע״ל סימן רל״ט ס״ק י״ט.
(ג) ועומד – נראה דנ״מ אף האידנא לענין חולה שמותר להאכילו נבלה שא״צ להתיר שבועתו מיהו היינו כשנשבע כשהוא בריא שהי׳ אז אסור בנבלות וטרפות אבל אם נשבע כשהוא חולה כיון שאז מותר לו לאכול א״כ חלה השבועה ויש להחמיר ולהתיר לו עכ״ל הש״ך:
(ד) פחות – ודעת הרשב״א בתשו׳ דאין השבועה חל על חצי שיעור דאורייתא מיהו ברישא בנשבע שלא לאכול כל שהוא מנבלה וטרפה נראה דחייב על השבועה ויש להתיר השבועה ולא יעבור וע״ל סי׳ רל״ט ס״ו. ש״ך:
(ד) ואם כו׳ – כר״ל שם ואף ר׳ יוחנן מודה כמש״ש בשלמא ר״י כו׳ וע״ש תוס׳ ד״ה דמוקי. וא״ת ולוקמי כו׳:
(ה) וכן כו׳ – כ״ה א׳ וערש״י שם ד״ה בשלמא כו׳:
(א) אינו מושבע מה״ס על ח״ש – עיין בספר רב פנינים פ׳ נח שכתב דיש להסתפק אם שבועה חלה על ח״ש בבשר בחלב וכלאי הכרם דלא כתב בהו אכילה דבבו״ח כתיב לא תבשל ובכה״כ כתיב פן תקדש א״כ י״ל דבכ״ש יש לאו מה״ת אלא דלא לקי דשיעורין הלל״מ דפחות מכזית לא לקי א״כ אין שבועה חלה עליו או דילמא הלל״מ עקריה לקרא ממשמעותא וליכא כ״א איסור לחוד עכ״ד ע״ש ועיין בספרו תיבת גמא פרשה תולדות שכתב בפשיטות דהנשבע על חצי שיעור מבב״ח אין שבועה חלה דבכ״ש נמי יש לאו ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ה) נִשְׁבַּע שֶׁיֹּאכַל נְבֵלָה וּטְרֵפָה וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן מֵאִסוּרֵי תּוֹרָה, הֲרֵי זוֹ לוֹקֶה מִשּׁוּם שְׁבוּעַת שָׁוְא, בֵּין אָכַל בֵּין לֹא אָכַל.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) שם דין י״ג ממשנה שם דף כ״טע״א
(י) כאוקימתא דרבי ירמיה שם ע״ב
(ו) נשבע כו׳ בין כו׳ – כמש״ש מושבע ועומד כו׳ ושם כ״ט א׳ והשניה ש״ש אכלה כו׳ ושם ב׳ תני אף על כו׳ וכמ״ש בסט״ז:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(ו) שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל נְבֵלָה וּשְׁחוּטָה, אוֹ אֲפִלּוּ אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל, סְתָם, חָלָה הַשְּׁבוּעָה גַּם עַל הַנְּבֵלָה. וְכֵן אִם אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל תְּאֵנִים, וְחָזַר וְאָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל תְּאֵנִים וַעֲנָבִים, חָלוּ שְׁתֵּי הַשָּׁבוּעוֹת עַל הַתְּאֵנִים. {הַגָּה: הַנִּשְׁבָּע לְקַדֵּשׁ אִשָּׁה פְּלוֹנִית, אִם תִּרְצֶה עַד הַפֶּסַח, וְאַחַר כָּךְ נִשְׁבַּע שֶׁלֹּא לְקַדְּשָׁהּ, שְׁבוּעָה שְׁנִיָּה חָלָה עַל יְדֵי כּוֹלֵל, שֶׁהֲרֵי אֵינוֹ מְחֻיָּב לְקַדְּשָׁהּ רַק כְּשֶׁתִּרְצֶה עַד הַפֶּסַח, וּבְלָאו הָכֵי אֵינוֹ מְחֻיָּב. וְאִם שְׁבוּעָה רִאשׁוֹנָה הָיְתָה לְתוֹעֶלֶת הָאִשָּׁה, אוֹ עַל יְדֵי שִׁדּוּכִין, אֵין לוֹ כֹּחַ לְהַפְקִיעַ זְכוּתָהּ וּלְפִיכָךְ צָרִיךְ לְהַתִּיר הַשְּׁנִיָּה וּלְקַיֵּם הָרִאשׁוֹנָה (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם תְּשׁוּבַת הר״ן סי׳ פ״ב).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(ז) שבועה שלא אוכל נבילה ושחוטה שם (כג:) מוקי מתני׳ דקתני שבועה שלא אוכל ואכל נבילות וטריפות שקצים ורמשים חייב בכולל דברים המותרים עם דברים האסורים:
(ח) ומה שכתב או אפילו אמר שבועה שלא אוכל סתם הכי פירש״י במאי דמסיק ואמר אלא כדרבא דהיינו לומר דמתני׳ מיתוקמא בנשבע סתם שלא אוכל ואפ״ה אם אכל נבילות חייב משום דראויות לאכילה ואריה הוא דרביע עלייהו אבל הרמב״ם פסק בפ״ה מהלכות שבועות פטור משבועת ביטוי:
(ט) ומה שכתב וכן אם אמר שבועה שלא אוכל תאנים וחזר ואמר שבועה שלא אוכל תאנים וענבים חלו שתי השבועות על התאנים מימרא דרבא שם וקמ״ל דאע״ג דאין שבועה חלה על שבועה ע״י איסור כולל חיילא:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) שבועה שלא אוכל נבילה ושחוטה דהוי איסור כולל:
(ה) או אפי׳ אומר שלא אוכל סתם כו׳ פירש״י משום דראויות הנבילות באכילה ואריא הוא דרביע עלייהו:
(ו) חלו שתי השבועות דע״י איסור כולל חיילא שנית ב״י:
(ה) וכן אם אמר שלא אוכל תאנים כו׳ מימרא דרבא שם (דף כ״ד) וקמ״ל דאפי׳ באיסור הבא מעצמו חיילא שבועה על שבועה בכולל ואיתא נמי בהן באוכל סתם כמ״ש בסמוך וא״ת למה לי בחוזר ואומר לא אוכל תאנים וענבים הא אפי׳ בלא אוכל סתם חיילא בכולל כמ״ש לעיל כבר תירצו התוס׳ שם בד״ה אלא כדרבא דאה״נ ולאו דוקא נקט אלא כלומר שאמר שלא אוכל סתם שכולל תאנים וענבים:
(יא) שם במשנה וכאוקימתא דרב זשמואל ורבי יוחנן שם דף כ״ג ע״ב דאמרי בכולל דברים המותרים עם האסורים
(יב) מימרא דרבא שם דף כ״ד ע״ב:
(°) פי׳ אם לא נתרצית קודם פסח ונתרצית אחר הפסח אינו מחויב לקדשה כיון שעבר הזמן וכמ״ש לעיל בסי׳ רכ״ח סעיף מ״א שאם לא הי׳ מחוייב בדבר בלא שבועה זו ועבר היום שוב אין חיוב שבועה עליו ומיגו דחיילא אאחר הפסח חיילא נמי אקודם הפסח באיסור כולל וכשהשבועה היא לתועלת האשה או ע״י שידוכין שבלי ספק היה לתועלתה וכדי שלא תתבייש אזי צריך התרה אפילו עבר הזמן כדעת הי״א שם וכמ״ש שם בשם הריב״ש לדעת הרא״ש כנלע״ד
(ג) שתי השבועות – פי׳ אפי׳ השניה דתאנים משום כולל דענבים.
(ד) שהרי אינו מחויב כו׳ – כ״כ בבית יוסף בשם הר״ן וכתב בל׳ זה שמכח שבועה הא׳ אינו מחויב לקדשה אלא כשיבקש ממנו אותו פלוני ואפי׳ אחר בקשת פלוני אינו מחויב לקדשה אלא עד אחר הפסח ונמצא שבועה השניה חלה עליו אחר הפסח וגם קודם הפסח כל זמן שלא יבוקש מאותו פלוני חלה גם כן כשהוא מושבע לקדשה כו׳ אלא שאיני תוקע עצמי בזה מפני שנראה שהשבועה הראשונה היתה להנאת חבירו אחר שאמר כל זמן שיבקשנו פלוני וגם נראה שאותה שבועה היתה על תנאי שידוכין שהיה בינו לבין האשה ולא כל הימנו להפקיע זכות אחרים לפיכך יהיה נשאל על השניה כו׳ עכ״ל. ורמ״א שכ׳ לתועלת האשה או ע״י תנאי שידוכין אינו מדוקדק דתרוייהו חדא נינהו משא״כ בר״ן שכתב להנאת חבירו שהפציר בו שיקדש אשה זאת וגם תועלת האשה כיון שנעשה ע״י שידוכין דגליה דעתה דניחא לה בכך ותמוה לי בדעת הר״ן למה תלה בנעשה ע״י שידוכין הא אפילו בלא שידוכין יש לה מ״מ זכות שחייב הוא לקדשה אם תרצה היא וא״ל דבלא שידוכין לא סמכה דעתה דשמא יתיר לו שבועתו על פי חכם אבל על ידי שידוכין מקשר עצמו בקנס אם יעבור דהא מדמה זכות של האשה לזכות של אותו פלוני שביקש ממנה שיקדשנה ועל אותו פלוני לא היה שום קנס רק השבועה לבד היא נחשב לו לזכות שנעשה רצונו על כן נראה לע״ד דלרווחא דמילתא נקט הר״ן שנעשה ע״י תנאי שידוכין שמבורר בפירוש שניחא לה אבל בלאו הכי נמי ניחא לה שיש לה הברירה ואף על פי שבעיני העולם אין שידוך זה הגון לה מ״מ אפשר שהוא טוב בעיניה דאשה בכל דהו ניחא לה דטב למיתב טן דו כדאיתא בכמה דוכתין נראה לי.
(ז) חלה השבועה כו׳ – דכיון שכולל דברים האסורים עם דברים המותרים חלה גם אדברים האסורי׳ מגו דחיילה שבועה אדברים המותרים וכן בתאנים אע״ג דאין שבועה חלה אשבועה כדלקמן סעיף כ״א בכולל חיילה.
(ח) שהרי אינו מחויב כו׳ – ומתוך שחלה באותו זמן שאינו מושבע לקדשה חלה גם כן כשהוא מושבע לקדשה.
(ה) שתי – ואע״ג דאין שבועה חלה אשבועה מ״מ בכולל חיילא:
(ו) שידוכין – והט״ז כ׳ דאפי׳ בלא שידוכין יש לה זכות ואע״פ שבעיני העולם אין שידוך זה הגון לה מ״מ אפשר שהוא טוב בעיניה דאשה בכל דהו ניחא לה דטב למיתב טן דו כדאיתא בכמה דוכתי עכ״ל:
(ז) שבועה שלא כו׳ או כו׳ – רי״ף ורמב״ם אבל לשיטת רש״י דוקא בסתם כמש״ש רישא בסתם כו׳ מפרש כו׳ אלא כדרבא כו׳ אבל הר״נ כתב דבכל הספרים הגירסא משכחת לה כדרבא ול״ג אלא ועוד דגרסינן בדרבא שבועה שאוכל ואכל עפר פטור ופי׳ הר״נ דה״ק כיון דמשכחת להן באוכל סתם סגי וחייב בלאו אפי׳ במפרש וכמ״ש בתוספתא הביאו תוס׳ שם ד״ה אלא שבועה שאוכל ואכל אוכלין אסורין כגון פיגול נותר וטמא פטור וכ״ת אמאי פטור הא אמרינן ברישא דמתני׳ שבועה שלא אוכל ואכל אוכלין שאינן כו׳ דאין נבלות בכלל ל״ד דנשבע שלא אוכל אין כוונתו אלא לדברים ראויין דשאינן ראויין א״צ לישבע עליהן אבל שאוכל כוונתו על כ״ד שיאכל יצא בזה כדרבא דאמר כו׳ ואע״ג דאם נשבע שלא יאכל פטור באכל עפר כמ״ש ברישא ואכל אוכלין שאינן ראויין דגם עפר אינו ראוי וכמ״ש רבא שם בעצמו שבועה שלא אוכל כו׳ והוא שיטת הרי״ף והגאונים וכ״מ שם ב׳ וא״ר למאן דא״ל כו׳ ושם ואם איתא משכחת כו׳ ועתוס׳ שם ד״ה שלא כו׳ שדחקו עצמן בזה וכן שם א׳ סד״ה אלא. ומיהו י״ל כו׳ וער״נ (בחידושיו) שתירץ בע״א אבל לשיטת הגאונים הכל ניחא:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ז) אָמַר: קוּנָם אִשְׁתִּי נֶהֱנֵית לִי אִם אָכַלְתִּי הַיּוֹם, וְאָכַל נְבֵלוֹת וּטְרֵפוֹת, אִשְׁתּוֹ אֲסוּרָה, דְּחָשִׁיב שַׁפִּיר אֲכִילָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךעודהכל
(י) אמר קונם אשתי נהנית לי אם אכלתי היום ואכל נבילות וטריפות אשתו אסורה וכו׳ משנה שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) אמר קונם אשתי נהנית לי ר״ל נהנית ממני אע״ג דאמרינן לעיל דלאו כל כמיניה שיאסרנה מליהנות ממנו שהרי הוא משועבד לה י״ל דמיירי שתלה בתשמיש שקאמר אם נהנית לי יהא תשמישה אסור עלי דזה יכול לעשות כמבואר לעיל בסי׳ רל״ה או שמיירי שאמר לה צאי מעשה ידיך במזונותיך ומעשה ידיה מספקות לה ואז חל הנדר לענין שאר הנאות לבד מתשמיש ולפי שאין כאן עיקר הדין לא נחית רבינו לפרטו ודוקא שאמר בלשון נדר דעל ההנאה חל נדר אבל בל׳ שבועה שחלה על גופו ולא על החפץ א״א שיאסר ממונו עליה או תשמישה עליו ודוק ופשט זה כולו דחוק לכן נראה כמ״ש בפרישה:
(ז) אמר קונם אשתי נהנית לי ר״ל שאוסר הנאת אשתו עליו וה״ק קונם מה שאני נהנה מאשתי וזה יכול לאסור עליו כמ״ש לעיל סימן רל״ד ורל״ה. ותדע דשם במשנה מסיים אשתו אסורה לו ולשון לו משמע שלו אסור להנות ממנה לא שהיא אסורה להנות משלו ונראה להגיה בספרים דהטור תיבת לו כל׳ המשנה וגמרא פ׳ שבועות שתים דף כ״ד סוף ע״א ע״ש:
(ו) אמר קונם אשתי כו׳ משנה שם סוף (דף כ״ב) ואע״פ דבשבועה נמי דינא הכי נקטה המשנה בקונם לאשמועינן דאפי׳ ר״ש דפליג ברישא בשבועה משום דס״ל דאין שבועה חלה לבטל המצוה אפי׳ בכולל מ״מ מודה הוא בקונם דהא אחשבה אכילה וכמו שפי׳ רש״י במשנה וא״כ לפ״ז קשה דהו״ל לרבינו לכתוב הפסק בשבועה וכמו שעשה הרמב״ם ז״ל שכתב שבועה שלא אכלתי והוא אכל דברים שאינן ראויין כו׳ דשינה לשון המשנה דתני בקונם וכתבה בדין שבועה וחילק בין לא אוכל ובין לא אכלתי לפי שיטתו ואפשר דכיון דרבינו פוסק אף בלא אוכל דחלה על הנבילה לא חש לכתוב בלא אכלתי דנלמד במכ״ש ומש״ה לא כתב רק המשנה כצורתה ודו״ק:
(יג) שם במשנה
(ה) אשתי נהנית לי – יש לפרש לשון זה שלא תהנה ממני וכפי הדרך שכתב בסי׳ רל״ה סעיף ב׳ ועוד יש לומר דשאני לא אהנה ממנה ועל כן סיים בסתם אשתו אסורה על שני הדרכים האלו.
(ט) קונם אשתי נהנית לי כו׳ – כלומר שלא אהנה ממנה ובשבועות נמי דינא הכי וכן כתב הרמב״ם פ״ה מה״ש שבועה שאוכל ואכל אוכלים שאינם ראוים לאכילה ושתה משקים שאינם ראוים לשתוה או שאכל נבילות וטרפות וכיוצא בהן פטור משבועת ביטוי שהרי יצא ידי אכילה מאחר שהן חשובים אצלו שבועה שלא אכלתי ואכל דברים שאינם ראוים לאכילה או נבלות וטרפות חייב שאכילתן שמה אכילה שכבר הן חשובין אצלו שכבר אכלן אבל להבא שנשבע שלא יאכל ונקרה מקרה ואכלן אינה אכילה עכ״ל ומביאו ב״י ונראה דכל זה שייך נמי לענין קונם כשתלה הנדר באוכל ולא אוכל.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךהכל
 
(ח) אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁאֹכַל הַיּוֹם, וְאָכַל עָפָר, יָצָא יְדֵי שְׁבוּעָה דְּהָא אַחְשְׁבֵיהּ אֲכִילָה.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהט״זבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(יא) אמר שבועה שאוכל היום ואכל עפר יצא ידי שבועה וכו׳ כ״כ שם הרא״ש בשם ספרי ספרד ובשם ר״ח שהם גורסים כך מימרא דרבא וכ״נ מדברי הרמב״ם שכתב בפ״ה מה׳ שבועות שבועה שאוכל ואכל אוכלים שאינם ראויים לאכילה ושתה משקים שאינם ראויים לשתייה או שאכל נבילות וטריפות וכיוצא בהן פטור משבועת ביטוי שהרי יצא ידי אכילה מאחר שהן חשובים אצלו אכילתן שמה אכילה וכתב עוד שבועה שלא אכלתי ואכל דברים שאינם ראויים לאכילה או נבילות וטריפות חייב שאכילתן שמה אכילה שכבר הן חשובין אצלו שהרי אכל אבל להבא שנשבע שלא יאכל ונקרה מקרה ואכלן אינה אכילה כמו שביארנו עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) דהא אחשביה אכילה דודאי כדי לקיים שבועתו אכלה:
(ז) אמר שבועה שאוכל היום ואכל עפר יצא כו׳ מימרא דרבא ע״פ גירסת ספרדי והיא גירסת ר״ח והרמב״ם והר״ן והזכירה גם הרא״ש:
(יד) מימרא דרבא שם דף כ״ד ע״א
(ו) דהא אחשביה אכילה – דודאי כדי לקיים שבועתו עשה כן ונראה דאם כבר אכל היום עפר ואמר קונם דבר פלוני עלי אם אכלתי היום לא נאסר בדבר פלוני דהא לא אחשביה אכילה וכן מוכח מדנקט בסעיף ז׳ בקונם אשתי כו׳ דוקא נבלות וטריפות דהם באמת בר אכילה אלא דאיסורא רביע עלייהו משמע אבל עפר לא וזה פשוט.
(ז) אחשביה – דודאי כדי לקיים שבועתו עשה כן ונראה דאם כבר אכל היום עפר ואמר קונם דבר פלוני עלי אם אכלתי היום לא נאסר בדבר פלוני דהא לא אחשבי׳ אכילה. ט״ז:
(ח) אמר כו׳ עפר כו׳ – כגי׳ הגאונים כנ״ל:
(ט) דהא אחשביה כו׳ – אע״ג דגמ׳ דחי אלא הכא כו׳ דחייה הוא דל״ד לאחשביה דשם ועלח״מ:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהט״זבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ט) שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל, וְאָכַל עָפָר, פָּטוּר, שֶׁאֵינוֹ בִּכְלַל אֲכִילָה סְתָם. וְאִם פֵּרֵשׁ: שֶׁלֹּא אֹכַל עָפָר, וַאֲכָלוֹ, חַיָּב בְּכַזַּיִת. וּבְפָחוֹת מִכַּזַּיִת, פָּטוּר אֲבָל אָסוּר. וְכֵן שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל חַרְצָן, פָּטוּר אֲבָל אָסוּר עַל פָּחוֹת מִכַּזַּיִת.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךביאור הגר״אעודהכל
(יב) שבועה שלא אוכל ואכל עפר פטור וכו׳ מימרא דרבא שם (כב.):
(יג) ומה שכתב ואם פירש שלא אוכל עפר וכו׳ שם בעי רבא שבועה שלא אוכל עפר בכמה כיון דאמר שלא אוכל דעתיה אכזית או דילמא כיון דלאו מידי דאכלי אינשי הוא בכל שהוא ואסיקנא בתיקו:
ומה שכתב וכן שבועה שלא אוכל חרצן פטור אבל אסור על פחות מכזית גם זה שם בעיא דסלקו בתיקו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) וכן שבועה שלא אוכל חרצן פטור כו׳ דאבעיא הוא בגמרא מי אמרינן דסתם אכילה בכזית הוא או כיון דמידי דלאו בר אוכליה הוא דעתיה שלא אוכל כלל ועלה בתיקו ב״י. ומה שהעתיק ב״י זה משום דקשה ליה מה הוצרך רבינו לכתוב שהוא פטור פירוש ממלקות כיון דכבר אשמועינן בריש הסימן דאפי׳ באוכל גמור פטור ממלקות בפחות מכזית לכך כתב דאיבעיא הוא בגמרא וס״ד דבמידי דלאו בר אכילה לחיוב טפי וק״ל:
(ח) שבועה שלא אוכל ואכל עפר פטור מימרא דרבא שם כפי גירסת הספרים:
(ט) ואם פירש שלא אוכל עפר כו׳ שם (ד׳ כ״ב) בעיות דרבא אי חייב אפי׳ בפחות מכזית או לא ואסיקנא בתיקו ולכך פסק בפחות מכזית פטור אבל אסור דע״כ לא קא מיבעיא לן אלא לענין קרבן אבל איסורא מיהא איכא כדכתב הרא״ש מ״מ לא דק במ״ש פטור דכיון דאסיקנא בתיקו הו״ל ספק וכ״כ הרמב״ם ה״ז ספק. ותו איבעיא לן בנזיר בחרצן בכמה ופשטינן דדעתיה אכזית ומשמע מדברי הרמב״ם דאף למאי דמסקינן בנזיר בחרצן אכתי מיבעיא לן בחרצן בלא נזיר אבל בפי׳ רש״י מבואר דלמאי דפשטינן בנזיר בחרצן כ״ש בחרצן בלא נזיר דעתיה אכזית ודברי רבינו צ״ע למה הזכיר דין נזיר בחרצן:
(טו) מימרא דרבא שם דף כ״ב ע״א
(טז) בעיא דרבא שם אי דעתיה בכל שהוא כיון דהוא מידי דלא אכלי אינשי ולא נפשטא
(יז) ג״ז שם כיון דלאו בעיניה אכלי להו ולא נפשטא
(ז) ובפחות מכזית פטור – לכאורה קשה פשיטא אפילו אכילה טובה פטור כדאיתא לעיל י״ל דהוה אמינא כיון דמידי דלאו בר אכילה היה דעתיה שלא יאכל כדאיתא בגמ׳.
(י) פטור אבל אסור – משום דמספקא לן כיון דמיירי דלא אכלי להו אינשי בכל שהוא קאמר או לא הלכך פטור ממלקות שאין לוקין מספק ואיסורא מיהא איכא וכן בחרצן.
(י) שבועה שלא כו׳ – כ״ב ב׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךביאור הגר״אהכל
 
(י) שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל כִּכָּר זוֹ, חַיָּב עַל כָּל כַּזַּיִת וְכַזַּיִת שֶׁיֹּאכַל מִמֶּנָּהּ, וְאָסוּר אֲפִלּוּ בְּכָל שֶׁהוּא. שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכְלֶנָּה, אֵינוֹ חַיָּב עַד שֶׁיֹּאכַל כֻּלָּהּ, אֲבָל אָסוּר אֲפִלּוּ בְּכָל שֶׁהוּא. וּמִכָּל מָקוֹם אִם שִׁיֵּר מִמֶּנָּהּ פָּחוֹת מִכַּזַּיִת, חַיָּב כְּאִלּוּ אֲכָלָהּ כֻּלָּהּ. הִלְכָּךְ אִם אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכְלֶנָּה, וְאַחַר כָּךְ אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל כִּכָּר זוֹ, גַּם הַשְּׁנִיָּה חָלָה, שֶׁמִּתְּחִלָּה לֹא נִשְׁבַּע אֶלָּא עַל כֻּלָּהּ, אֲבָל מִקְצָתָהּ יָכוֹל לֶאֱכֹל, וְאַחַר כָּךְ נִשְׁבַּע עַל קְצָתָהּ. וּכְשֶׁאָכַל כַּזַּיִת מִמֶּנָּהּ, עָבַר עַל הַשְּׁנִיָּה. וּכְשֶׁגּוֹמֵר לְאָכְלָהּ, מִתְחַיֵּב בָּרִאשׁוֹנָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(יד) שבועה שלא אוכל ככר זו חייב על כל כזית וכו׳ שבועה שלא אוכלנה אינו חייב עד שיאכל כולה וכו׳ מימרא דרבא שם ומ״ש מ״מ אם שייר ממנו פחות מכזית חייב וכו׳ הכי משמע מאידך מימרא דרבא דאיתא התם:
(טו) ומה שכתב הילכך אם אמר שבועה שלא אוכלנה ואח״כ אמר שבועה שלא אוכל ככר זה וכו׳ אמר שבועה שלא אוכל ככר זה שבועה שלא אוכלנה אין השנייה חלה וכו׳ משנה וגמרא שם:
כתב הרמב״ם בפ״ד מהלכות שבועות שהאומר שבועה שלא אוכל אותה הוי כאומר שבועה שלא אוכל ככר זה והראב״ד חולק ואמר דהוי כאומר שלא אוכלנה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) שבועה שלא אוכלנה כו׳ בב״י שהאומר שבועה שלא אוכל אותה הוי כאומר שלא אוכל ככר זו כ״כ הרמב״ם פ״ד מה״ש והראב״ד חולק דהוי כאומר שלא אוכלנה {עד כאן המגיה}):
(י) הלכך אם אמר כו׳ ר״ל הואיל דאם אמר ככר זה משמע כזית ואם אמר שאוכלנה משמע כולו:
(יא) וכשגומר לאכלה מתחייב בראשונה פי׳ ואם יש בככר ד׳ כזית חייב עליה ה׳ קרבנות וק״ל:
(י) שבועה שלא אוכל ככר זה חייב על כל כזית וכזית וכו׳ שם (דף כ״ז) מימרא דרבא שבועה שלא אוכל ככר זו כיון שאכל ממנה כזית חייב שלא אוכלנה אינו חייב עד שיאכל את כולה ופי׳ הרא״ש והר״ן דלא תימא דשלא אוכל אינו משמע אלא כזית ראשון דאינו דכולה נמי משמע דאכל אכילה ואכילה דידיה נשבע והביאו ראייה ברורה מאידך מימרא דרבא אכן בתוס׳ לשם (דף כ״ט) דבור שבועה שאוכל משמע שחולקין על זה וס״ל דבלא אוכל לא משמע אלא כזית ראשון מ״מ העיקר כדברי הרא״ש והר״ן וכמ״ש רבינו: ומ״ש ואסור אפי׳ בכ״ש כו׳ כבר נתבאר טעם דין זה בתחילת הסימן והוצרך לחזור ולכתבו וחזר וכתב כאן דלא תימא הכא שנשבע על ככר מיוחד לא חלה השבועה אכל שהוא אפי׳ לאסור ואצ״ל בלא אוכלנה כיון דלא נשבע אלא על כולה סד״א דלא חלה השבועה אכ״ש אפי׳ ליאסר קמ״ל דלא: ומ״ש ומ״מ אם שייר וכו׳ כן פסקו התוס׳ לשם בדיבור אם נשתייר הימנו כזית (סוף דף כ״ז): ומ״ש הלכך אם אמר שבועה שלא אוכלנה משנה וגמ׳ שם:
(יח) מימרא דרבא שם דף כ״ו ע״ב
(יט) הכי משמע שם מאידך מימרא דרבא
(כ) גמרא שם ודייק לה ממשנה
(יא) שבועה שלא אוכלנה כו׳ – כתב הרב בין שאמר שלא אוכלנה לככר זה.
(יב) אבל אסור אפילו בכל שהוא – כ״כ הטור ולא ידעתי מנ״ל הא וגם לקמן סעיף ט״ו בשבועה שאוכלנה ונשרף מקצתה אמרינן שאין צריך לאכול המותר ומשמע דאפילו איסורא ליכא אם לא יאכל המותר ומדברי הב״ח סעיף ח׳ נראה מבואר דמדמי לה לחצי שיעור אסור מן התורה ולפי זה י״ל דדוקא בשבועה שלא אוכלנה אסור אפי׳ בחצי שיעור אבל באוכלנה לא נתחייב אלא לאכול כולה אבל צ״ע מנ״ל לחלק בכך דודאי ל״ד לחצי שיעור דהתם כיון דאסר עליו סתם אמרינן אע״ג דלענין מלקות לא לקי אלא בכזית לענין איסורא אפי׳ חצי שיעור אסור מה״ת אבל הכא לא נשבע אלא שלא יאכלנה כולה ודמי למי שנשבע בפירוש שלא יאכל כזית ככר דודאי לא מיתסר בחצי שיעור וכ״מ מלשון רש״י והר״ן דכתבו דשלא אוכלנה משמע כולה אבל מקצת לא אסר עליו כו׳ ומכ״ש למ״ש הב״ח לעיל סעיף ד׳ דדעת הטור דאף בנשבע שלא לאכול פחות מכזית נבילה לא חיילה השבועה כיון דאיכא איסורא בחצי שיעור א״כ אם איתא דנשבע שלא יאכלנה איכא איסורא בחצי שיעור אמאי באמר אח״כ שבועה שלא אוכל ככר זה חלה השניה וצ״ע.
(יג) ומכל מקום אם שייר כו׳ – ובספר תורת חיים פ״ג דשבועות דף פ״ו ע״ג כתוב דנ״ל דאינו חייב עד שיאכל כולו.
(ח) אבל – והש״ך כ׳ שדין זה צ״ע ולא ידע מנ״ל הא ונראה דאין בזה איסור וצ״ע ע״ש ובסעיף ט״ו:
(ט) שייר – ובספר תורת חיים כתב דנ״ל דאינו חייב עד שיאכל כולו:
(יא) שבועה כו׳ על כו׳ – כמש״ש כ״ח א׳ מיגו דמהני כו׳:
(יב) ואסור כו׳ אבל אסור כו׳ – כנ״ל ס״א:
(יג) ומ״מ כו׳ – שם ואב״א שלא אוכלנה כו׳ ופי׳ הרמב״ן דאי לא שייר כזית כבר עבר על שבועתו ולפיכך אינו נשאל וכ״מ בירושלמי דאמרינן שם גבי פלוגתא דר״ע ורבנן בריש פרקין באכל כ״ש. גרסינן שם מה מפקינן מביניהון שבועה שלא אוכל כבר זו ואכלה חסר כ״ש ע״ד דר״ע פטור ע״ד דרבנן חייב ור״ל שאמר שלא אוכלנה. הר״נ:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יא) אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל כִּכָּר זוֹ, שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכְלֶנָּה, אֵין הַשְּׁנִיָּה חָלָה, שֶׁאִי אֶפְשָׁר לוֹ לֶאֱכֹל כֻּלָּהּ אִם לֹא שֶׁיֹּאכַל מִתְּחִלָּה מִקְצָתָהּ.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
רמב״ם שבועות ד׳:י׳, רמב״ם שבועות ו׳:י״ז, רמב״ם נדרים ג׳:ב׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יב) אין השנייה חלה שהרי אתשע ועשרה דעלמא נדר וא״כ א״א לו לאכול י׳ שלא יהיה בהן ט׳ שנדר תחילה עליהם ובכל י׳ שיאכל י״ל שעל ט׳ מאלו נשבע בראשונה ממילא יש כאן ב׳ שבועות על ט׳ ואין שבועה חל על שבועה משא״כ כשאומר ט׳ אלו ושבועה שלא יאכל י׳ דעלמא דהני י׳ דעלמא א״א שיהיה בהן הני ט׳ שנשבע עליהן תחילה שהרי אאלו ט׳ נשבע נמצא דאם היה אוכל ט׳ אלו וי׳ דעלמא פשיטא שהיה חייב ב׳ הלכך אם אוכל ט׳ אלו ואחד דעלמא האי א׳ יש לו לצרף לט׳ דעלמא שאם היה אוכל עוד ט׳ דעלמא היה חייב עליה בשביל שבועת י׳ ומיגו דחיילא אי׳ דעלמא חיילא נמי אט׳ אלו שיצטרף האי אחד לט׳ אלו בענין שיעבור על שבועת י׳ וגם יש לו כבר שבועה על ט׳ אלו נמצא שעובר על ב׳ שבועות והוי דומיא דנשבע שלא לאכול תאנים וחזר ונשבע שלא לאכול תאנים וענבים דחייב ב׳ על תאנים ואפשר דאם אכל ט׳ אלו וא׳ דעלמא ועוד י׳ דעלמא דחייב ג׳ שבועות דומיא דתאנים וענבים דאם אוכל גם כן הענבים פשיטא שחייב ג׳ ב׳ אתאנים ואחד אענבים וק״ל:
רמב״ם שבועות ד׳:י׳, רמב״ם שבועות ו׳:י״ז, רמב״ם נדרים ג׳:ב׳
(כא) שם במשנה
(יד) אין השניה חלה כו׳ – ומ״מ אם נשאל על הראשונה חלה השניה דלא גרע מלקמן סעיף כ״א.
(טו) שא״א כו׳ – הלכך אין מקום לשניה לחול שכבר הוא מושבע על כל כזית וכזית ממנה.
(י) מתחלה – הלכך אין מקום לשני׳ לחול שכבר מושבע על כל כזית וכזית ממנה ומ״מ אם נשאל על הראשונה חלה השניה וע״ל סכ״א. ש״ך:
(ג) (שם סעיף י״א) שלא אוכלנה. ובן אם אמד שבועה שלא אוכל היום וחזר ונשבע על הככר שלא אוכלנה ואכלה כולה באותו יום אינו חייב אלא א׳ עכ״ל הרמב״ם והראב״ד סובר דשבועה שניה חלה שבתחלה לא נשבע אלא ליומו ולבסוף נשבע על אותו ככר לעולם והכ״מ כתב דמ״מ לגבי אותו יום אין כאן תוספת ואינו חייב אלא א׳ עי״ש:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(יב) שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל תֵּשַׁע, וְחָזַר וְאָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל עֶשֶׂר, אֵין הַשְּׁנִיָּה חָלָה. אָמַר שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל תֵּשַׁע אֵלּוּ, שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל עֶשֶׂר, גַּם הַשְּׁנִיָּה חָלָה. וְאִם אָכַל תֵּשַׁע אֵלּוּ וְעוֹד אֶחָד, עוֹבֵר עַל ב׳ הַשְּׁבוּעוֹת.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(טז) שבועה שלא אוכל ט׳ וחזר ואמר שבועה שלא אוכל עשר אין השנייה חלה שם בגמרא (כח:) ומפרש טעמא משום דלא מצי למיכל עשר אי לאו דאכיל ט׳ וכבר הוא מושבע על הט׳:
(יז) ומה שכתב אמר שבועה שלא אוכל תשע אלו שבועה שלא אוכל עשר גם השנייה חלה וכו׳ כ״כ שם הרא״ש והר״ן והטעם פשוט דהשתא אינו נאסר משום שבועה ראשונה בט׳ או עשר דעלמא ושפיר חיילא שבועה שנייה אכל עשר דעלמא וכתב הרא״ש הילכך אי אכיל ט׳ אלו ועוד אחד חייב שתים דמגו דחיילא אעשר חיילא אתשע אלו מידי דהוה אשבועה שלא אוכל תאנים וחזר ואמר שבועה שלא אוכל תאנים וענבים דמגו דחייל אענבים חיילא נמי אתאנים:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) שבועה שלא אוכל ט׳ כו׳ שם (דף כ״ח) כאבימי ודלא כעיפא אחוהי:
(יב) ומ״ש אמר שבועה שלא אוכל תשע אלו כו׳ כ״כ שם התוס׳ תחלת (דף כ״ט) וכ״כ הרא״ש והר״ן:
(כב) שם מהא דעיפא תני שבועות בי רבה ופגע ביה אבימי שם וכו׳ דף כ״ב ע״א ומטעמא דלעיל
(ח) אין השניה חלה – שאי אפשר לאכול עשרה אא״כ אוכל תחילה תשעה והוא נשבע כבר על תשעה.
(ט) ועוד אחד כו׳ – דמיגו דחיילא אעשר חיילא אתשעה אלו כמו בתאנים וענבים דלעיל.
(טז) אין השניה חלה – והרי אט׳ וי׳ דעלמא נדר ואם כן א״א לו לאכול י׳ שלא יהיה בהן ט׳ שנדר תחלה עליהם ובכל י׳ שאכל י״ל שעל ט׳ מאלו נשבע בראשונה ממילא יש כאן ב׳ שבועות על ט׳ ואין שבועה חלה על שבועה משא״כ כשאומר ט׳ אלו ושבועה שלא יאכל י׳ דעלמא דהנהו י׳ דעלמא א״א שיהיה בהן הני ט׳ שנשבע עליהם תחלה שהרי מאלו ט׳ נשבע נמצא דאם היה אוכל ט׳ אלו וי׳ דעלמא פשיטא שהיה חייב ב׳ הלכך אם אוכל ט׳ אלו וא׳ דעלמא האי א׳ יש לו לצרף לט׳ דעלמא שאם היה אוכל עוד ט׳ דעלמא הוי חייב עליה בשביל שבועה ומגו דחיילה אי׳ דעלמא חיילה נמי אט׳ אלו שיצטרף האי א׳ לט׳ אלו בענין שיעבור על ב׳ שבועות א׳ על י׳ וגם יש לו כבר שבועה על ט׳ אלו נמצא שעובר על ב׳ שבועות והוי דומיא דנשבע שלא לאכול תאנים וחזר ונשבע שלא לאכול תאנים וענבים דחייב ב׳ על תאנים ואפשר דאם אכל ט׳ אלו וי׳ דעלמא דחייב ג׳ שבועות דומיא דתאנים וענבים דאם אכל ג״כ הענבים פשיטא שחייב ג׳ ב׳ אתאנים וא׳ אענבים. פרישה.
(יא) ועוד – דמיגו דחיילא אעשר חיילא אתשע אלו ואפשר דאם אכל ט׳ אלו וי׳ דעלמא דחייב ג׳ שבועות דומיא דנשבע שלא לאכול תאנים וחזר ונשבע על תאנים וענבים דחייב ג׳ שבועות ב׳ אתאנים וא׳ אענבים. פרישה:
(יד) אמר שבועה כו׳ אלו כו׳ – כמש״ש כ״ד ב׳ בתאנים וענבים דחיילא שניה וכמ״ש בס״ו ועתוס׳ כ״ט א׳ סד״ה שבועה:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יג) שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל עֶשֶׂר, שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל תֵּשַׁע, יֵשׁ כָּאן שְׁתֵּי שְׁבוּעוֹת. וְאִם אָכַל ט׳, עוֹבֵר עַל הַשְּׁנִיָּה; וּכְשֶׁאוֹכֵל הָעֲשִׂירִית, עוֹבֵר גַּם עַל הָרִאשׁוֹנָה. וְהָנֵי מִלֵּי שֶׁלֹּא נָדַר מִכִּכָּרוֹת יְדוּעוֹת, אֲבָל אִם נָדַר מִכִּכָּרוֹת יְדוּעוֹת, אֵינוֹ חַיָּב אֶלָּא אַחַת, שֶׁהֲרֵי בִּשְׁבוּעָה רִאשׁוֹנָה נֶאֱסָר בְּכָל אֲכִילָה וַאֲכִילָה שֶׁבָּהֶם.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אעודהכל
(יח) שבועה שלא אוכל עשר שבועה שלא אוכל ט׳ יש כאן ב׳ שבועות וכו׳ גם זה שם בגמרא והטעם פשוט דלא נאסרו עליו ט׳ בשבועה ראשונה וכי אכיל ט׳ איחייב משום שבועה אחרונה וכשהשלימן לעשר עבר על הראשונה וכתב הר״ן דה״מ בשלא נדר מככרות ידועות אבל אם נדר מככרות ידועות אינו חייב אלא אחת שהרי בשבועה ראשונה נדר בכל אכילה ואכילה שבהם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) וכשאוכל העשירי עובר גם על הראשונה וכתב הר״ן (פרק שבועות שתים דף שי״ג ע״א שכ״כ אדין שבועה שלא אוכל שבועה שלא אוכלנה) וז״ל וכי תימא היכי מסקינן בגמרא בשמעתא דתני אבימי (ע״ש סוף דף כ״ח) שבועה שלא אוכל ט׳ וי׳ ואכלן אינו חייב אלא אחד משום דכיון דמיתסר בט׳ משבועה ראשונה כ״ש דיתסר אי׳ ובשבועה שלא אוכל י׳ וט׳ אמרינן דאכלן חייב ב׳ משום דמשבועה קמייתא לא מיתסר אלא י׳ ובשבועה בתרייתא איתסר ליה אפי׳ בט׳ איפכא הול״ל דבשלא אוכל ט׳ וי׳ חייב ב׳ לפי שמכח שבועה ראשונה לא נאסר ככר י׳ כלל ומעכשיו אסור דהא אמרינן דמי שאמר שלא אוכל (ככר זה) על כל אכילה ואכילה נשבע ובשבועה שלא אוכל י׳ וט׳ הול״ל אינו חייב אלא אחד שהרי בשבועה ראשונה נאסר בכל אכילה ואכילה שבהם י״ל דהכא מיירי כשלא נדר מככרות ידועות אלא בנשבע סתם על מנין ככרות הלכך באומר שבועה שלא אוכל ט׳ וי׳ משבועה ט׳ איתסר בי׳ דאי ט׳ לא אכיל י׳ ודאי לא אכיל ומש״ה אינו חייב אלא אחד ובאומר שלא אוכל י׳ וט׳ משבועה י׳ לא איתסר בט׳ די׳ הוא דלא אכיל הא ט׳ אכיל ומש״ה חייב ב׳ אבל אם נדר מככרות ידועות ואמר שבועה שלא יאכל י׳ וט׳ אינו חייב אלא אחד שהרי בשבועה ראשונה נדר בכל אכילה ואכילה שבהם עכ״ל. וזהו שדקדק רבינו ג״כ שגבי שבועה שלא אוכל עשר שבועה שלא אוכל תשע לא הזכיר אלו. מיהו נ״ל דדוקא בעשר מיירי דלא אמר אלו אבל בט׳ שנשבע אחר י׳ אפי׳ נשבע אט׳ אלו ג״כ חייב שתים. ומ״ש רבינו לפני זה שבועה שלא אכל ט׳ אלו שבועה שלא אוכל י׳ ל״ד קאמר דהא אפי׳ אי לא אמר ט׳ אלו אלא לרבותא כ״כ וכ״ש אי גם אט׳ לא אמר אלו. והר״ן נ״ל ג״כ מודה בהא ולא קאמר דמיירי באינן ידועות כ״א עבור עשר ומשום דגמרא סתמא קאמר כתב דמיירי בככרות שאינן ידועות ולאפוקי שניהן ידועות וק״ל. מיהו נ״ל לפי מ״ש הר״ן דבאומר ט׳ או י׳ אלו דהשבועה חלה על כל אחד ומדמה לה לנשבע שלא אוכל ככר זה א״כ הנשבע אתשע אלו ואח״כ על עשר דעלמא ואכל אלו הט׳ ועוד אחד עשירי דחייב עשרה כיון דשבועה ט׳ אלו חל השבועה על כל אחד ואחד ואפשר נמי דחל על כל כזית וכזית מכל הט׳ ומחייב טובא וא״כ קשה למה נקט הר״ן בלישניה הנ״ל חייב אחד ושתים מיהו י״ל דר״ל חייב אחד אשבועה אחד ואב׳ שבועות. וזהו שדקדק רבינו גם כן בלשונו וכתב ז״ל עובר על ב׳ השבועות ודו״ק:
(יג) וכשאוכל העשירי עובר גם על הראשונה שהרי לא נאסרו עליו ט׳ בשבועה ראשונה וכי אכיל ט׳ מחייב משום שבועה אחרונה וכשהשלים לעשר עבר על הראשונה ועיין בדרישה:
(כג) שם
(כד) הר״ן שם
(יז) וה״מ כו׳ – ז״ל הר״ן וקשה היכי אמרינן דשבועה שלא אוכל ט׳ וי׳ אינו חייב אלא א׳ משום דכיון דמיתסר בט׳ בשבועה ראשונה כ״ש דמיתסר אי׳ ובשבועה שלא אוכל י׳ וט׳ אמרינן דחייב ב׳ משום דמשבועה קמייתא לא איתסר אלא י׳ ובשבועה בתרא איתסר אפילו בט׳ איפכא הל״ל דבשלא אוכל ט׳ וי׳ חייב ב׳ לפי שמכח שבועה ראשונה לא נאסר ככר כו׳ ועשירי ומעכשיו אסור דהא אמרינן (לעיל סעיף י׳) דמי שאמר שלא אוכל ככר זה על כל אכילה ואכילה נשבע ובשבועה שלא אוכל י׳ וט׳ הל״ל אינו חייב אלא אחת שהרי בשבועה ראשונה נאסר בכל אכילה ואכילה שבהן י״ל דהכא מיירי כשלא נדר מככרות ידועים אלא בנשבע סתם על מנין ככרות הלכך באומר שבועה שלא אוכל ט׳ וי׳ משבועת ט׳ איתסר בי׳ דאי ט׳ לא אכל י׳ ודאי לא אכל ומשום הכי אינו חייב אלא אחת ובאומר שלא אוכל י׳ וט׳ משבועת י׳ לא איתסר בט׳ די׳ הוא דלא אכיל הא ט׳ אכיל ומשום הכי חייב ב׳ אבל נדר מככרות ידועים ואמר שבועה שלא אוכל ט׳ וי׳ אינו חייב אלא אחת שהרי בשבועה ראשונה נדר בכל אכילה ואכילה שבהן עכ״ל ועי׳ בדרישה.
(טו) וה״מ כו׳ שהרי כו׳ – כמ״ש בס״י שחייב ע״כ כזית:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אהכל
 
(יד) שְׁבוּעָה שֶׁאֹכַל כִּכָּר זוֹ, מִקְצָתָהּ נָמֵי בְּמַשְׁמָע, שֶׁנִּשְׁבַּע עַל כָּל כַּזַּיִת וְכַזַּיִת מִמֶּנָּהּ שֶׁיֹּאכְלֶנָּה. לְפִיכָךְ נִשְׂרַף מִקְצָתָהּ, חַיָּב לֶאֱכֹל הַמּוֹתָר, שֶׁהֲרֵי יוֹצֵא בּוֹ יְדֵי שְׁבוּעָתוֹ שֶׁנִּשְׁבַּע עַל כָּל כַּזַּיִת וְכַזַּיִת מִמֶּנָּהּ שֶׁיֹּאכְלֶנָּה. וּמִיהוּ כְּשֶׁהִיא לְפָנֵינוּ, צָרִיךְ לֶאֱכֹל כֻּלָּהּ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(יט) שבועה שאוכל ככר זה מקצתה נמי במשמע וכו׳ לפיכך נשרף מקצתה חייב לאכול המותר וכו׳ שבועה שאוכלנה לא יצא ידי שבועתו עד שיאכל כולה לפיכך נשרף מקצתה א״צ לאכול המותר וכו׳ וכ״כ שם הרא״ש והר״ן על הא דאמר שבועה שלא אוכל ככר זה כיון שאכל ממנה כזית חייב:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יד) מקצתה נמי במשמע שנשבע על כל כזית שיאכלנו:
(יג) ומ״ש שבועה שאוכל ככר זו מקצתה נמי במשמע כו׳ כ״כ שם הרא״ש והר״ן בטעם מספיק:
(כה) הרא״ש והר״ן שם ממשנה וגמ׳ שציינתי לעיל בסעיף י׳
(י) שבועה שאוכל ככר זה – כצ״ל.
(יח) מקצתה כו׳ – לשון הרא״ש סוף פ״ג דשבועות אמר רבא שבועה שלא אוכל ככר זה כיון שאכל ממנה כזית חייב שלא אוכלנה אינו חייב עד שיאכל את כולה הלכך כיון שאכל ממנה כזית חייב דמקצתה נמי במשמעות השבועה ומיהו כולה נמי בכלל השבועה הוא ואכל אכילה ואכילה דידיה נשבע דה״ק שבועה שלא אוכל שום אכילה ממנה וכן הדין באומר שבועה שאוכל ככר זה מקצתה נמי במשמע וחייב לאכול את כולה ואם נשרף מקצתה חייב לאכול את השאר כדי לקיים שבועתו עד כאן לשונו וכ״כ הר״ן ובזה א״ש דל״ק מ״ש התוס׳ ספ״ג דשבועות דף כ״ט ע״ב תימה דשניהם שבועות בטוי הם דשבועה שאוכל היינו כזית כמו שבועה שלא אוכל דלעיל (סעיף י׳) ושלא אוכלנה היינו שלא אוכלנה כולה ושמא יש לחלק בין אוכל ולא אוכל עכ״ל דודאי אין לחלק בין אוכל לשלא אוכל אלא דאוכל משמע נמי כולה וזה דעת הט״ו בסעיף י׳ וט״ז ודלא כהגה׳ דרישה שהכניס דברי התוס׳ בדברי הטור.
(טז) שבועה כו׳ – כנ״ל ס״י:
(יז) ומיהו כשהיא כו׳ – כמש״ש דע״כ כזית ממנה חייב אפי׳ אבתרא ובזה מתורץ קושית תוס׳ שם כ״ט ב׳ ד״ה שבועה כו׳:
(ב) כשהיא לפנינו – עיין בזה בתשובת הרדב״ז ח״א סי׳ ס׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(טו) שְׁבוּעָה שֶׁאֹכְלֶנָּה, לֹא יָצָא יְדֵי חוֹבָתוֹ עַד שֶׁיֹּאכַל כֻּלָּהּ. לְפִיכָךְ נִשְׂרַף מִקְצָתָהּ, אֵין צָרִיךְ לֶאֱכֹל הַמּוֹתָר, שֶׁלֹּא יָצָא בּוֹ יְדֵי חוֹבָתוֹ.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כו) שם ושם
(יא) אין צריך לאכול המותר – דעל אכילה כולה נשבע ולא יצא באכילת מקצתה כ״כ הרא״ש והטור והר״ן ומזה נ״ל ללמוד במי שנשבע לחבירו לפרוע לו מנה ביום פלוני ואירע אונס שלא היה לו כל המנה לא כסף ולא שוה כסף באותו יום שהגביל לו שפטור מן השבועה כיון שלא יכול לקיים כמו שנשבע עוד יש ללמוד מזה במי שנשבע לפרוע מנה ביום פלוני ואם יעבור על השבועה יתן קנס י׳ זהובים ופרע לו המחצה שחייב לו הקנס כולו כיון שהשבועה היתה על כל הסך דוקא ואם אמר בלשון זה שבועה שאשלם לך מנה ביום פלוני ואם לא אשלם לך המנה אתן לך הקנס י׳ זהובים ונתן לו המקצת נותן לו הקנס לפי ערך מה שעבר ובח״מ סימן ע״ג סעיף י״ח הבאתי ראיה ברורה לזה מההיא דהמקבל דף ק״ד אי מובירנא לה כו׳ עיין שם.
(יב) חובתו(דעל אכילה כולה נשבע ולא יצא באכילת מקצת ומזה נ״ל ללמוד מי שנשבע לחבירו לפרוע לו מנה ביום פלוני ואירע אונס שלא היה לו כל המנה לא כסף ולא שוה כסף באותו יום שהגביל לו שפטור מן השבועה כיון שלא יוכל לקיים כמו שנשבע ועי׳ תשובת רדב״ז סימן ס׳ שלא פסק כן) כ׳ הט״ז מכאן יש ללמוד מי שנשבע לפרוע מנה ביום פלוני ואם יעבור יתן קנס י׳ זהובים ופרע לו המחצה שחייב ליתן הקנס כולו כיון שהשבועה היתה על כל הסך דוקא ואם אמר בלשון זה שבועה שאשלם לך מנה ביום פלוני ואם לא אשלם לך המנה אתן לך הקנס י׳ זהובים ופרע לו המקצת נותן לו הקנס לפי ערך ועיין בח״מ סי׳ ע״ג:
(ד) (ט״ז ס״ק י״א) כיון שלא יכול לקיים. ע׳ בת׳ הרדב״ז (סימן ס׳) שהעלה שצריך ליתן לו מה שבידו ע״ש אח״ז ראיתי בתפארת הגרשוני שהביא כן בשם הרדב״ז וכתב שכן עיקר:
(ג) ידי חובתו – עבה״ט מ״ש בשם הט״ז ומזה נ״ל ללמוד כו׳ ועיין במשנה למלך פ״ה מהלכות שבועות דין כ׳ מה שהעיר בדין זה של הט״ז ועיין בתשובת שמן רוקח חלק ב׳ סימן כ״א שחלק על הט״ז בזה ופסק דצריך לשלם מה שיש לו עיין שם:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(טז) שְׁבוּעָה שֶׁאֹכַל כִּכָּר זוֹ, וְאַחַר כָּךְ אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכְלֶנָּה, הָרִאשׁוֹנָה שְׁבוּעַת בִּטּוּי וְהַשְּׁנִיָּה שְׁבוּעַת שָׁוְא, שֶׁנִּשְׁבַּע לְבַטֵּל אֶת הַמִּצְוָה לַעֲבֹר עַל שְׁבוּעָתוֹ וְעָבַר מִיָּד אֲפִלּוּ אִם לֹא יֹאכְלֶנָּה; וְאִם יֹאכְלֶנָּה, קִיֵּם שְׁבוּעָתוֹ הָרִאשׁוֹנָה וְאֵינוֹ עוֹבֵר אֶלָּא עַל הַשְּׁנִיָּה. הִלְכָּךְ מוּטָב שֶׁיֹּאכְלֶנָּה, כְּדֵי שֶׁלֹּא יַעֲבֹר גַּם עַל הָרִאשׁוֹנָה. וְאִם אָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל כִּכָּר זוֹ, שְׁבוּעָה שֶׁאֹכְלֶנָּה, מִיָּד עָבַר עַל הַשְּׁנִיָּה, וְאִם יֹאכְלֶנָּה יַעֲבֹר גַּם עַל הָרִאשׁוֹנָה, הִלְכָּךְ מוּטָב שֶׁלֹּא יֹאכְלֶנָּה, כְּדֵי שֶׁלּא יַעֲבֹר גַּם עַל הָרִאשׁוֹנָה. צִבּוּר שֶׁהֶחֱרִימוּ עַל דָּבָר, וְאַחַר כָּךְ הֶחֱרִימוּ עַל הֶפְכּוֹ, אִם לֹא הִתִּירוּ הַחֵרֶם הָרִאשׁוֹן קֹדֶם שֶׁהֶחֱרִימוּ הַשֵּׁנִי, אֵין הַשֵּׁנִי כְּלוּם. {וְעַיֵּן לְעֵיל סי׳ רכ״ח סָעִיף ל״ה.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
(כ) שבועה שלא אוכלנה אינו חייב עד שיאכל את כולה שבועה שאוכל ככר זו ואחר כך שבועה שלא אוכלנה הראשונה שבועת ביטוי והשנייה שבועת שוא וכו׳ משנה שם (דף כט.):
(כא) ומה שכתב הילכך מוטב שיאכלנה כדי שלא יעבור גם על הראשונה ירושלמי כתבוהו הרי״ף והרא״ש שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) שבועה שאוכל ככר זו ואח״כ אומר שבועה שלא אוכלנה כו׳ ה״ה אי נשבע ב״פ שלא יאכל (ר״ל שנשבע בפעם ב׳ ג״כ שלא יאכל ככר זו {עד כאן המגיה}) אלא לשון המשנה נקט והמשנה תני כן אגב רישא שבועה שלא אוכל ככר זו שבועה שלא אוכלנה כו׳ ובגמרא מיישב טעמא דמתני׳ למה נקט שם ברישא שבועה שלא אוכלנה מיהו רבינו דכתב בסמוך בס״ס זה ב״פ שבועה שלא אוכל ולא תני לשון המשנה קשה דגם ברישא לא הוה ליה לשנות בכדי שלא אוכלנה. וי״ל דלרבותא נקטה אפי׳ שלא אוכלנה הוה שבועת שוא ולא אמרינן דיקיים שניהן דיאכל מעט ולא יאכל כולו לקיים שבועה שנייה דלא אוכלנה קמ״ל כיון דשבועה שלא אוכל קאי אכל כזית א״א להשמט משבועת שוא (עיין בתוס׳ ספ״ג דשבועות וז״ל שבועה שאוכל ככר זו שבועה שלא אוכלנה הראשונה ביטוי והשנייה שוא תימא דשניהם שבועת ביטוי דשבועה שאוכל היינו כזית כמו שבועה שלא אוכל דאמר רבא דחייב אם אכל כזית ושלא אוכלנה היינו שלא אוכלנה כולה ושמא יש לחלק בין אוכל לשלא אוכל {עד כאן המגיה}):
(יד) שבועה שאוכל ככר זו ואח״כ אמר שלא אוכלנה וכו׳ משנה שם (דף כ״ז):
(טו) ומ״ש ועבר מיד אפי׳ לא יאכלנה וכו׳ כ״כ שם הרא״ש וכן מבואר בפירוש רש״י ודלא כדמשמע לכאורה מלשון המשנה דדוקא באכילה עבר על השנייה עיין בדברי הרא״ש:
(טז) ומ״ש ואם יאכלנה כו׳ הילכך כו׳ ירושלמי הביאוהו הרי״ף והרא״ש ושאר הפוסקים:
(כז) משנה שם דף כ״ט ע״א
(כח) ירושלמי כתבוהו הרי״ף והרא״ש שם וכדמפרש רבי ירמיה שם בבבלי והא דלא אמרינן דשניהם שבועת ביטוי דשבועה שאוכל היינו כזית ושבועה שלא אוכלנ׳ היינו שלא אוכלנ׳ כולה כדאי׳ לעיל בסעיף י״א כתבו התוספות שם ושמא יש לחלק בין אוכל לשלא אוכל
(כט) שם בירושלמי
(ל) תשובת הרא״ש כלל ז׳ סימן ו׳
(יב) הלכך מוטב שלא יאכלנה – עיין בח״מ סי׳ ע״ג סעיף ה׳ ע״ש מזה אהך דהתם.
(יג) ועיין לעיל סימן רכ״ח סעיף ל״ה – כן צריך להיות ועיין מה שחדשנו שם בעזה״י.
(יט) שאוכל ככר זו כו׳ – ע״ל ס״ק י״ח.
(כ) שבועה שלא אוכלנה – רבותא נקיט וכל שכן אם נשבע אחר כך שלא יאכל ככר זה דלעולם כל שהשבועה האחרונה נגד הראשונה יקיים הראשונה ולא האחרונה.
(כא) וע״ל סימן רכ״ח סל״ה – ועמ״ש שם בס״ק צ״ד.
(יח) הלכך כו׳ ואם כו׳ הלכך כו׳ – הכל בירושלמי הביאו הרא״ש שם:
(יט) ציבור כו׳ – נלמד מהנ״ל:
(ה) (שם סעיף ט״ז) שבועה שאוכל ככר זו. נשבע לחבירו שלא יצא מדיבורו וקודם שיגיע דבר חבירו נשבע הוא על איזה דבר בסתם שהוא נגד מה שצוה עליו חבירו אח״כ ע׳ תשו׳ הראנ״ח (ח״א סי׳ צ״ה):
(ו) (ש״ע סט״ז) אם לא התירו החרם. וכן שבועה על חרם וחרם על שבועה הרשד״ם בת׳ (סימן פ״ז וצ״ד) ות׳ משפטי שמואל (סימן ס״ט) אבל דעת הר״ם מטראני (ח״א סי׳ צ״ב) דחלים זה ע״ז וע׳ בת׳ בעי חיי להכנה״ג (חיו״ד סי׳ רי״ד):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(יז) מִי שֶׁנִּשְׁבַּע עַל דָּבָר, וְחָזַר וְנִשְׁבַּע לְבַטֵּל שְׁבוּעָה הָרִאשׁוֹנָה, וְנִשְׁאַל עַל שְׁבוּעָה רִאשׁוֹנָה, יֵשׁ לְהִסְתַּפֵּק אִי אַמְרִינָן שֶׁנִּפְטַר מִידֵי שְׁבוּעַת שָׁוְא וְתַחֲזֹר שְׁבוּעָה שְׁנִיָּה מִשְּׁבוּעַת שָׁוְא לִשְׁבוּעַת בִּטּוּי, כֵּיוָן שֶׁמָּצְאָה מָקוֹם לָחוּל.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לא) תשובת הרשב״א סי׳ ש״ב
(יד) מקום לחול – או נימא מיד שנשבע השניה עובר משום שבועת שוא ושוב אינו נפטר אח״כ בשאלה על הראשונה ואין בשניה חיוב משום ביטוי.
(כב) יש להסתפק כו׳ – מתשובת הרשב״א שהביא בית יוסף בקצרה והוא בתשובת הרשב״א סימן ש״ב ומדמי שם להדיא דין זה לשבועה שלא אוכלנה שבועה שלא אוכלנה ונשאל על הראשונה אלא דנסתפק בזה גופה אי השבועה הב׳ חלה אח״כ או לא כיון דנראה מדברי הרי״ף שדחה להך דרבה משבועה שלא אוכל שבועה שלא אוכל ונשאל על הראשונה דחלה השניה וכן הוא בתשובת מהר״ל ן׳ חביב סימן קל״ז ואם כן תימה על המחבר דלקמן סעיף כ״א וכן לעיל סימן רכ״ט סי״ג פסק כהך דרבה וכאן כתב דיש להסתפק בדבר ואפשר דעת המחבר לחלק דשאני הכא כיון דהשבועה הב׳ היא נגד השבועה הא׳ וצ״ע. וע״ק דבח״מ סימן ע״ג ס״ה העתיק תשובת הרא״ש בנשבע שבועה שניה לפרוע לבטל הראשונה אם ימצא פתח לשבועה הראשונה ויתירוה לו ימכור ויקיים שבועה שניה עכ״ל משמע דאחר כך חלה שבועה ב׳ למפרע וכ״כ מהר״ל ן׳ חביב שם וי״ל בזה דה״ק יקיים שבועה ב׳ מטעם שמחויב לפרוע לא מטעם שבועתו וצריך עיון. ומ״מ לענין דינא נראה דאם התיר הראשונה יש להתיר השבועה שניה גם כן וכ״פ מהר״ל ן׳ חביב שם וזהו דלא כהעט״ז.
(יג) להסתפק – בתשו׳ רשב״א מדמה דין זה לשבועה שלא אוכלנה שבועה שלא אוכלנה ונשאל על הראשונה אלא שנסתפק בזה גופא אם השבועה הב׳ חלה אח״כ או לא וא״כ תימה על המחבר דלקמן סכ״א וכן לעיל סימן רכ״ט סי״ג פסק דאם נשאל על הראשונה חלה הב׳ וכאן כתב דיש להסתפק בדבר ועוד קשה דבח״מ סי׳ ע״ג ס״ה פסק אם נשבע שבועה ב׳ לפרוע לבטל הראשונה אם ימצא פתח לשבועה הראשונה ויתירוה לו יקיים שבועה שניה משמע דאח״כ חלה שבועה ב׳ למפרע וי״ל בזה דה״ק יקיים שבועה ב׳ מטעם שמחויב לפרוע לא מטעם השבועה וצ״ע ומ״מ לענין דינא נראה דאם התיר הראשונה יש להתיר השבועה שניה ג״כ עכ״ל הש״ך:
(כ) מי כו׳ – דיש לדמות למש״ש כ״ז ב׳ שאם נשאל כו׳ והספק הוא של הרשב״א שנסתפק אם ההיא דרבא הלכתא שהשמיטה הרי״ף לפי שהגמרא דחי לה שם הכי השתא אבל כבר פסקו כל הפוסקים כרבא דמתני׳ דהכא ודפ״ב דנדרים מסייע ליה וער״נ בנדרים י״ח ב׳ ד״ה ולענין כו׳ וכמ״ש בסכ״א א״כ הדין דהכא אין ספק כלל וכ״פ בש״ע ח״מ סי׳ ע״ג ס״ה (ועמ״ש שם בס״ק י״ט) וכמ״ש הרא״ש בתשובה:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יח) הַנִּשְׁבָּע לִפְרֹעַ לִפְלוֹנִי מָנֶה בְּחֹדֶשׁ אֲדָר, וְאַחַר כָּךְ נִשְׁבַּע לִפְרֹעַ לְאַחֵר בְּאוֹתוֹ זְמַן, וְכָתַב בַּשְּׁטָר הָרִאשׁוֹן: כָּל זְמַן שֶׁיִּתְבְּעֶנּוּ, וְכֵן בַּשֵּׁנִי, וְעַכְשָׁו בָּא הַשֵּׁנִי לְתָבְעוֹ, כָּל זְמַן שֶׁלֹּא תָּבְעוּ הָרִאשׁוֹן, חַיָּב לִפְרֹעַ לַשֵּׁנִי, שֶׁהֲרֵי מָצְאָה הַשְּׁבוּעָה מָקוֹם לָחוּל. אַךְ אַחַר כָּךְ יֵשׁ לוֹ לְקַיֵּם הָרִאשׁוֹנָה, אִם יָכוֹל.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זש״ךביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לב) הרשב״א בתשובה אחרת סימן תקע״ח:
(°) הרב ט״ז למד מזה דהנשבע נפרוע לחבירו חייב אע״פ שלא תבעו לפרוע:
(°) ואף ע״פ שאין בידו אלא כדי לפרוע לאחד הש״ך
(טו) כל זמן שיתבענו כו׳ – עיין בח״מ סי׳ ע״ג סעיף ו׳ שלמדתי מזה מי שנשבע לפרוע לחבירו חייב אף על פי שלא תבעו לפרוע מדהוצרך כאן לומר שכתוב בפירוש כל זמן שיתבענו ועוד הארכתי שם בראיות ממהר״ל חביב סימן קל״ז עיין שם ודלא כסמ״ע שם.
(כג) חייב לפרוע לשני – אע״פ שאין בידו אלא כדי לפרוע לא׳ ועיין בח״מ סימן ע״ג.
(כא) הנשבע כו׳ – כנ״ל ס״י הלכך אם כו׳ ועתוס׳ כ״ט ב׳ ד״ה שבועה כו׳ ועבהג״ה ס״ו:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זש״ךביאור הגר״אהכל
 
(יט) נִדּוּי אוֹ אִסוּר חָל עַל הַשְּׁבוּעָה, וְהָאוֹמֵר: קוּנָם אִשְׁתּוֹ אֲסוּרָה לִי אִם לֹא אֹכַל הַיּוֹם נְבֵלוֹת וּטְרֵפוֹת, אִם לֹא אָכַל, אִשְׁתּוֹ אֲסוּרָה. וְכֵן אִם אָמַר: הֲרֵי הוּא מְנֻדֶּה אִם לֹא יֹאכַל הַיּוֹם נְבֵלוֹת וּטְרֵפוֹת, אִם עָבַר הַיּוֹם וְלֹא אָכַל, הֲרֵי הוּא מְנֻדֶּה; וְאֵין זֶה מַתְנֶה עַל מַה שֶּׁכָּתוּב בַּתּוֹרָה, שֶׁאוֹמְרִים לוֹ: לֹא תֹּאכַל, וְתִתְנַדֶּה.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לג) ג״ז בתשובה אחרת שם
(לד) שם
(לה) מה׳ דגטין הרי זה גיטך על מנת שתאכלי חזיר וכו׳ וכדמשני רבינא שם
(כב) נידוי כו׳ – כמש״ו ואין זה כו׳ וכמ״ש בגטין פ״ד ב׳ ותיפוק כו׳ אלא א״ר כי כו׳:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(כ) נִשְׁבַּע עַל כִּכָּר זֶה שֶׁלֹּא יֹאכְלֶנָּה, וַאֲכָלוֹ, אֲפִלּוּ כֻּלּוֹ, נִשְׁאָל עָלָיו וְנִפְטָר מִשְּׁבוּעָתוֹ.
אור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טו) ונשאל עליו נפטר משבועתו ואפי׳ כפתוהו על העמוד ועדיין לא לקה נשאל עליה גמרא:
(יז) נשבע על ככר כו׳ שם פלוגתא דרבא ואמימר סוף (דף כ״ז ודף כ״ח) ופסקו כאמימר דאמר אפילו אכלו כולו דכיון דעדיין לא הלקוהו הו״ל שיור ואיתא תו התם דאפי׳ כפתוהו על העמוד כיון דלא רץ מב״ד הוי שיור ונשאל עליו ופסקו כן הפוסקים ולא ידעתי למה השמיטו רבינו:
(לו) כאמימר שם דהא מחוסר מלקו׳ ומסיק בגמ׳ שם ואפילו כפתוהו על העמוד ועדיין לא לקה נשאל עליה
(כד) נשאל עליו ונפטר – שהחכם עוקר השבועה מעיקרה וכאילו לא היתה.
(יד) ונפטר – שהחכם עוקר השבועה מעיקרו וכאילו לא היתה. ש״ך:
(ז) (שם סעיף כ׳) נשאל עליו. בת׳ שער אפרים (סי׳ ע״ב) כ׳ דדוקא היכא דאיכא עונש קרבן או מלקות אבל במזיד ולא אתרו ביה אינו נשאל עליו ואא״ז הגאון זצ״ל בספרו משנת דרע״ק בנימין (דל״ה) בתוד״ה אבל ניסת וכו׳ השיג ע״ז דהא ליכא מלקות בזה״ז ואעפ״כ פסקינן כאן בש״ע להלכה דנשאל עליו ע״ש ובאמת כך מבואר להדיא בהרא״ש (פ״ג דשבועות) דאפילו במזיד ולא אתרו ביה נשאל עליו אולם בשער המלך הביא בשם כה״ג בסי׳ זה בהגהת הטור שהביא בשם הראב״ד בס׳ תמים דעים דבמזיד ולא אתרו אין נשאל עליו:
(ד) נשאל עליו ונפטר. [ועיין בתשובת חתם סופר סימן ו׳ שהביא דבתשובת שער אפרים מוכיח דתוספות פרק השולח בסוגיא דנודרת לא ס״ל כהרא״ש בזה מדהקשו תידור מככר ותאכל לאלתר בפנינו ש״מ אין היתר באכלו כולו בזה״ז דליכא מלקות והוא ז״ל כתב דנראה שזהו ג״כ דעת הגמ״ר ספ״ג דשבועות שהובא ברמ״א לעיל סימן ר״ל בנשבע שלא לימכר חפץ פלוני כו׳ ומה שלא הגיה הרמ״א כאן היינו כי מה הפסד בהתרת שבועתו אולי הלכה כהרא״ש ומועיל התרה וניצל מהעונש ע״ש] עיין בתשובת חות יאיר סימן קכ״ט ובתשובת בית יעקב סימן ק״י ועיין בשער המלך פ״ו מהלכות שבועות הלכה י״ח מה שכתב על דבריהם:
אור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(כא) שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל כִּכָּר זֶה, שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אֹכַל כִּכָּר זֶה, אֵין הַשְּׁנִיָּה חָלָה. וְאִם נִשְׁאַל עַל הָרִאשׁוֹנָה, חָלָה הַשְּׁנִיָּה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
(כב) ומה שכתב ואם אומר שבועה שלא אוכל ככר זו שבועה וכו׳ מיד עבר על השנייה וכולי הילכך מוטב שלא יאכלנה וכו׳ בירושלמי הנזכר. בתשובת הר״ן סימן ע״ד שאלת ראובן נשבע לקדש לאה כל זמן שיבקשנו פלוני לקדשה מכאן עד פסח ואסר עליו הנאת כל תשמיש מאשה אחרת שיקדש זולתה ולכל פעם שיהיה נשאל על האיסור שיחול עליו תכף האיסור אח״כ נשבע וקבל נידוי שלא יקדשנה:
תשובה חוששני לשבועה שנייה לפי שנראה דהוא חלה לבטל שבועה ראשונה בכולל שהרי מכח שבועה הראשונה אינו מחוייב לקדשה אלא כשיבקשנו אותו פלוני ולא עוד אלא שאפי׳ לבקשת פלוני אינו מושבע לקדשה אלא עד הפסח ונמצא שבועה שנייה חלה עליו בהיתר מן הפסח ואילך וגם קודם הפסח כל זמן שלא יבוקש מאותו פלו׳ ומתוך שחלה באותו זמן שאינו מושבע לקדשה חלה ג״כ כשהוא מושבע לקדשה דהיינו כשיבקשנו אותו פלוני דהו״ל כנשבע שלא יאכל מצה דאסור לאכול מצה גם בליל פסח אלא שאיני תוקע עצמי בזה מפני שנראה שהשבועה הראשונה היתה להנאת חבירו שהרי אמר כל זמן שיבקשנו פלוני וגם נראה שאותה שבועה היתה ע״ת שידוכין שהיו בינו ובין לאה ולא כל הימנו להפקיע זכות אחרים ולפיכך יהיה נשאל על שבועה השנייה ויתירו לו נידוי ויקיים הראשונה. כתב הרא״ש בתשובה כלל ח׳ על ראובן שנשבע שלא למכור משלו כלום לפרוע לשמעון מה שחייב לו ואח״כ נשבע לשמעון לפרעו עד זמן פלוני והגיע הזמן וטען ראובן שאין לו מעות הרי ב׳ שבועות הללו מכחישות זו את זו ודמי להא דתנן שבועה שאוכל ככר זו שבועה שלא אוכלנה וכו׳ הילכך לא ימכור כדי לקיים שבועה ראשונה ונמצאת השנייה שוא וחייב עליה מכת מרדות ואם מתוך המלקות יתחרט וימצא פתח לשבועתו יתירוה לו וימכור ויפרע כשנייה ואין זה פותח בנולד שהדבר ידוע שהנשבע מכין אותו מכת מרדות. ודין זה אם קדמה שבועה ראשונה לחוב שמעון אבל אם קדם חוב שמעון לשבועה זו לא חלה כלל דהו״ל נשבע לבטל את המצוה דמושבע הוא מהר סיני למכור את שלו לפרוע חובו דפריעת ב״ח מצוה ומכין אותו עד שתצא נפשו אם אינו רוצה לפרוע ע״כ וכתבו רבינו בח״מ סימן ע״ג וכתב עוד בכלל הנזכר על עני א׳ חייט שנשבע לחלוק עם חבירו מה שירויח ואינו מספיק לפרנס אשתו ובניו בחצי הריוח ואשתו תובעת מזונות או שיכפוהו לגרשה אע״פ שהיה משועבד לאשתו לזונה חלה השבועה וחייב לקיים שבועתו:
וכתב בכלל ז׳ סימן ו׳ ציבור שהחרימו על דבר ואח״כ החרימו על הפכו אם לא התירו החרם הראשון קודם שהחרימו השני אין השני כלום ופשוט הוא:
[בדק הבית: ובתשובה אחרת כלל ז׳ סי׳ ד׳ כתב שם שהתקנה השנייה קיימת דאפי׳ רבא דאמר בפ״ק דתמורה (ד:) כל דאמר רחמנא לא ליעבד אי עביד לא מהני מודה הכא דמהני דחכם עוקר הגדר מעיקרו וכשיתירו החרם הוי כאילו לא היה חרם מעולם:]
כתב הרשב״א בתשובה סימן תש״ב שמי שנשבע על דבר וחזר ונשבע לבטל שבועה הראשונה ונשאל על שבועה הראשונה אי אמרינן שנפטר מידי שבועת שוא ותחזור שבועה שנייה משבועת שוא לשבועת ביטוי כיון שמצאו מקום לחול או אם נאמר מיד שנשבע שבועה שנייה עבר משום נשבע לשוא ושוב אינו נפטר כשנשאל על הראשונה ואין בשנייה משום שבועת ביטוי ונסתפק בדבר:
ובתשובה אחרת (סימן תקע״ה) כתב על הנשבע לפרוע מנה לפלוני בחדש אדר וחזר ונשבע לאחר לפרוע באותו זמן וכתב בשטר הראשון כל זמן שיתבענו וכן בשני ועכשיו בא השני לתובעו שכל זמן שלא תבעו הראשון חייב לפרוע לשני שהרי מצאה השבועה מקום לחול אך אח״כ יש לו לקיים הראשונה אם יכול:
ובתשובה אחרת (סימן תרמ״א) כתב נדוי או איסור חל על שבועה והאומר קונם אשתו אסורה לו אם לא אוכל היום נבילות וטרפות אם לא אכל אשתו אסורה:
וכן הרי הוא מנודה אם לא יאכל היום נבלות וטרפות אם עבר היום ולא אכל הרי הוא מנודה ואין זה מתנה על מה שכתוב בתורה אלא אומרים לו לא תאכל ותתנדה וכאותה שאמרו פ׳ המגרש (גיטין פד.) ה״ז גיטיך ע״מ שתאכלי בשר חזיר וכו׳ ואקשינן מתנה על מה שכתוב בתורה הוא אמר רבינא הכא מי קאמר לה לא סגיא דלא אכלה לא תיכול ולא תתגרש:
נשבע על הככר שלא יאכלנו ואכל אפי׳ כולו ונשאל עליו נפטר משבועתו פלוגתא דאמוראי בפ״ג דשבועות (כח.) ופסקו הרי״ף והרא״ש הלכה כאמימר דאמר אפילו אכלה כולה נשאל עליה ואפילו כפתוהו על העמוד ועדיין לא לקה נשאל עליה:
שבועה שלא אוכל ככר זו שבועה שלא אוכל ככר זו אין השניי׳ חלה משנה שם (כז:):
(כג) ומה שכתב ואם נשאל על הראשונה חלה השנייה מימרא דרבא ודיוקא דמתני׳ שם ובפ״ב דנדרים (יח:):
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יח) שבועה שלא אוכל ככר זו כו׳ משנה שם (כ״ז):
(לז) שם במשנה דף כ״ז ע״ב
(לח) שם בגמרא וכדרבא וכו׳
(טז) אין השניה חלה – עיין מה שכתבתי בסי׳ רכ״ט סעיף ג׳ מזה.
(כה) אין השניה כו׳ – ע״ל סימן רל״ט סי״ג ס״ק כ״ז.
(כו) חלה השניה – שהחכם עוקר הנדר מעיקרו וכאילו לא היתה השבועה הראשונה כלל ונמצא שניה חלה למפרע ומשמע דבהפרת הבעל דמיגז גייז ואינו עוקר הנדר מעיקרו אף שהפר הראשונה אין השניה חלה וכ״כ בתשובת מהר״מ מינ״ץ סימן מ׳ עיין שם.
(טו) נשאל – כתב הש״ך משמע דוקא נשאל לחכם שעוקר הנדר מעיקרא אבל בהפרת בעל דמיגז גייז ואינו עוקר מעיקרו אף שהפר הראשונה אין השניה חלה עכ״ל:
(ח) (ש״ך ס״ק כ״ו) וכ״כ בת׳ מהר״מ מינ״ץ. ודקדק כן מלשון רש״י כיון דחכם עוקר הנדר מעיקרו ולענ״ד אינו ראיה עפ״מ שכ׳ הר״ן נדרים (ח׳ ע״א) דבנשבע לקיים המצוה חלה לענין בל יחל אבל לא לקרבן דאמעיט מלהרע או להיטיב ע״ש ואולם זהו דוקא בנשבע לקיים מ״ע לישב בסוכה וכדומה אבל בנשבע לקיים מצות ל״ת כגון שלא לאכול נבילה ודאי דאינה חלה אפילו לענין בל יחל כדאיתא להדיא בסוגיא דמכות (כ״ב ע״א) במה דפרכינן שם ולחשוב נמי שבועה שלא אחרוש בי״ט ומשני התם לא חלה השבועה דמושבע ועומד מה״ס והתם מיירי הכל לענין מלקות וע״כ הטעם מדין אין איסור חל על איסור כמו בעלמא וממילא אפילו לאו ליכא אבל בנשבע לקיים מ״ע דל״ש בזה אין אחע״א בזה כתב הר״ן דחל לענין לאו דבל יחל וכזה כ׳ בתוספות שבועות (כ״ז ע״א) דר׳ יהודא בן בתירא דמחייב בנשבע לקיים ולא קיים דס״ל דא״צ להיות בלאו והן דמ״מ מודה בנשבע שלא לאכול נבילה משום דאין אחע״א עי״ש וה״נ לדידן דקי״ל כת״ק דנשבע לקיים ולא קיים דפטור משום דליתא בלאו והן היינו לענין קרבן אבל לענין מלקות יש חילוק בין לקיים מ״ע בין לקיים מצות ל״ת וזהו ברור בכוונת הר״ן ולפ״ז י״ל דמה דכתב רש״י הטעם דחכם עוקר נדר מעיקרו היינו דלישנא דרבא דאם נשאל על הא׳ עלתה לו שניה תחתיה משמע דיש לשניה כל דין שבועה ובזה יקשה הא מקרי נשבע לקיים את המצוה דשבועה ראשונה וליכא קרבן [וביותר למה דכ׳ רש״י במכות שם גבי שבועה שלא אחרוש דלא חייל דנפקא לן מלהרע או להיטיב מבואר דפ״ל לרש״י דגם לענין הלאו ממעטי׳ מלהרע או להיטיב דלא כהר״ן הנ״ל] מש״ה צריך הטעם דחכם עוקר נדר מעיקרו ולא הוי בכלל נשבע לקיים ובאמת אם הפר הבעל הראשונה אינה חייבת קרבן על השניה אבל מ״מ לענין לאו דבל יחל דלא אמעיט מקרא ואנו באין לדון רק מדין אין אחע״א י״ל דהוי כמו בעלמא דמתלי תלי וקאי ואי פקע ראשונה חלה שניה כדאיתא ביבמות (דל״ב ע״א) ואף בהפרת הבעל חלה השניה לענין הלאו כיון דפקע הראשונה ודוק היטב: עוד נלע״ד דליכא ראיה מדברי רש״י די״ל דמשמע דשניה עלתה לו תחתיה היינו דאם אכל קודם שנשאל על הראשונה עבר למפרע באכילה זו על השניה וכההיא דנזיר ב׳ נזירות ואף דמרא דשמעתתא הוא רבא ואיהו ס״ל שם דאכלה כולה אינו נשאל עליו הא מ״מ לא מבעי בשבועה שלא אוכל שלא אוכל דנ״מ באכל כזית ונשאל דחייב על אותו זית למפרע משום שניה ואף בשלא אוכל שלא אוכלנה נ״מ דאם לאחד שאכל כזית נשאל ואכל אח״כ הנשאר דאם נימא דלא עבר על השניה בכזית הראשון שאכל קודם שנשאל ממילא לא היה חייב על האכילה דלאחר שנשאל דלא אכל כולה באיסור ובזה בא רש״י ליתן טעם דחכם עוקר הנדר מעיקרו ועבר למפרע על השניה ובכה״ג בהפרת בעל לא חייל אבל מה שאכל אחר ההפרה י״ל דחייל כמו בעלמא דכי משכח רווחא חייל ודו״ק:
(ה) ואם נשאל – עבה״ט בשם ש״ך וכ״כ בתשובת מהר״ם מינץ סי׳ מ׳ ע״ש ועיין בשער המלך פי״ז מהלכות איסורי ביאה סוף הלכה ח׳ שכתב לגמגם קצת מהא דאיבעיא לן בנזיר פ׳ מי שאמר אי בעל מיגז גייז או מיעקר עקר ושיילינן למאי נ״מ כו׳ ולא אמר דנ״מ לענין אי הפר לראשונה ועיין בתוספות שם ודו״ק עכ״ל גם יש לומר כמ״ש הר״ן בנדרים דף י״ח ע״א בד״ה אלא פשיטא משום דאכתי לא קיים לן בהא דרבא כו׳ ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(כב) הֲרֵי שֶׁאָכַל בְּאוֹתוֹ הַיּוֹם, וְאָמַר: שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אָכַלְתִּי הַיּוֹם, שְׁבוּעָה שֶׁלֹּא אָכַלְתִּי הַיּוֹם, יֵשׁ כָּאן עֹנֶשׁ שְׁתֵּי שָׁבוּעוֹת לְשֶׁקֶר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךעודהכל
(כד) שבועה שלא אכלתי היום שבועה שלא אכלתי היום יש כאן עונש ב׳ שבועות וכו׳ (כח:) שם ופירש״י טעמא משום דלא אמרינן אין שבועה חלה על שבועה אלא בשבועה להבא שחוזר ואוסר עליו את האיסור והו״ל נשבע לקיים את המצוה אבל בשבועה לשעבר משנשבע שבועה ראשונה יצתה מפיו לשקר והלכה לה והשנייה שבועה אחרת היא לעצמה וחייב עליה:
כתב רבינו ירוחם בשם המפרשים דמתנה ע״מ להחזיר שמה מתנה אפי׳ בשבועה לפיכך אם נשבע ליתן שום מתנה יכול ליתנה כן עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) שבועה שלא אכלתי היום כו׳ פי׳ והוא כבר אכלו:
(יז) יש כאן עונש ב׳ שבועות פירש״י טעמא משום דלא אמרינן אין שבועה חלה על שבועה אלא בשבועה דלהבא שחוזר ואוסר עליו את האיסור והו״ל נשבע לקיים את המצוה אבל בשבועה לשעבר משנשבע שבועה ראשונה יצתה מפיו לשקר והלכה לה והשנייה שבועה אחרת היא לעצמה וחייב עליה:
(יט) שבועה שלא אכלתי כו׳ פי׳ ואכל שם כאבימי ודלא כעיפא אחוהי:
(לט) מהא דעיפא דתני שבועות וכו׳ שם דף כ״ח ע״ב וכפירש רש״י שם דמיד שיצת׳ הראשונ׳ מפיו נשבע לשקר והלכה לה והשניה שבועה אחרת היא וחייב לעצמה
(כז) יש כאן עונש כו׳ – דלא אמרינן אין שבועה חלה על שבועה אלא בשבועת ביטוי דלהבא שחוזר ואוסר עליו את האיסור וה״ל נשבע לקיים את המצוה אבל בשבועה שלעבר משנשבע שבועה הראשונה יצתה מפיו לשקר והלכה לה והשניה שבועה אחרת היא לעצמה וחייב עליה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךהכל
 
(כג) מַתָּנָה עַל מְנַת לְהַחֲזִיר, שְׁמָהּ מַתָּנָה אֲפִלּוּ בִּשְׁבוּעוֹת; לְפִיכָךְ אִם נִשְׁבַּע לִתֵּן שׁוּם מַתָּנָה, יָכוֹל לִתְּנָהּ כָּךְ.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(מ) רבינו ירוחם בשם המפרשים (ותשובת רא״ש וריב״ש מביאם ב״י ס״ס רכ״א):
(°) כתב הש״ך דוקא לעשיר אבל לעני צריך ליתן מתנה גמורה כדלקמן ס״ס רנ״ח
(כח) ליתן שום מתנה – דוקא לעשיר אבל לעני או לצדקה לא כדלקמן ס״ס רנ״ח.
(כג) מתנה כו׳ – כמ״ש בקדושין ו׳ ב׳ ועתוס׳ דסוכה מ״א ב׳ ד״ה הילך כו׳ ועוד כו׳:
(ו) שמה מתנה – עיין בספר פתח הבית סימן א׳ ענף א׳ מ״ש בזה:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךביאור הגר״אפתחי תשובההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144